Online időpontfoglalás

Mit kell tudni a liszteriózisról?

Az elmúlt napokban olvashattuk, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Listeria monocytogenes baktériummal szennyezett fagyasztott zöldségek és zöldségkeverékek visszahívását rendelte el Magyarországon.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Mit kell tudni a liszteriózisról?

Milyen baktérium a Lysteria monocytogenes?

  • a Listeria monocytogenes a természetben széles körben elterjedt baktérium, megtalálható a talajban, a természetes vizekben, a növényeken és egyes állatok székletében is, amely miatt az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek szennyeződhetnek
  • a baktérium képes szaporodni hűtőszekrény hideg hőmérsékleten is (5°C körül) és nem pusztul el a gyakran alkalmazott tartósító eljárások során, mint amilyen a sózás, a füstölés és az élelmiszer savanyítása.

 

Mely élelmiszerek érintettek a leggyakrabban?

  • a hűtőszekrényben hosszan eltartható élelmiszerek (a baktériumnak elég ideje van szaporodni és elérni a betegséget okozó csíraszámot)
  • a főzés nélkül fogyasztható ételek - a baktérium főzés során elpusztul (a nyers zöldségeken kívül ide tartoznak pl. a lágy sajtok, a nem pasztörizált tejtermékek és a füstöléssel tartósított húskészítmények is)

 

Milyen betegséget okoz a Lysteria monocytogenes?

  • az egyébként egészséges egyének esetében leggyakrabban lázas gyomor-bélhurut alakul ki, amelynek tünetei a láz, hasmenés, fejfájás, izomfájdalom lehetnek
  • azon betegek esetében, akiknek immunrendszere valamilyen oknál fogva le van gyengülve (újszülöttek, csecsemők, idősek, várandósok, daganatos megbetegedés miatt kezelés alatt állók, szerv transzplantáltak, HIV fertőzöttek) súlyosabb betegség alakulhat ki, amelynek tünetei a láz, izomfájdalom, véráram fertőzés, agyhártyagyulladás

 

Várandósság esetén a Lysteria monocytogeses okozta ételfertőzés károsítja-e a magzatot?

  • a magzat akkor fertőződhet, ha a baktérium a kismama emésztő traktusából a véráramba kerül, ezáltal a baktérium a méhlepényen keresztül fertőzheti a magzatot, magzati elhalást, koraszülést vagy az újszülött fertőződését okozhatja

 

Van-e szűrővizsgálat, amellyel a liszteriosis igazolható/kizárható?

  • a baktérium székletből, vérből vagy az agyvízből mutatható ki megbetegedés esetén
  • tünetmentes páciensnél szűrővizsgálat végzése még várandósság alatt sem indokolt

 

Mikor forduljunk orvoshoz?

  • egyébként egészséges egyénnél a liszteriózis leggyakrabban néhány nap alatt magától gyógyuló, lázas hasmenést okoz
  • legyengült immunrendszer esetén (lsd fent) hasmenés, láz, hidegrázás, háti fájdalom, influenza-szerű tünetek (fejfájás, izomfádalom, felső légúti hurutra jellemző tünetek) jelentkezésekor

 

Hogyan kezelhető a liszteriosis?

  • a liszteriózis antibiotikum adásával kezelhető

 

Hogyan előzhető meg a Lysteria monocytogenes okozta étel-fertőzés?

Általánosságban az alábbi konyhatechnológiai rendszabályok betartása javasolt:

1. az előkészítésnél az alapanyagokat mossuk meg

2. különítsük el a nyers és a megfőzött ételeket

3. az ételt alaposan főzzük meg

4. a készételt megfelelő hőmérsékleten tároljuk

5. használjunk ellenőrzött minőségű nyers alapanyagokat

 

Várandósság és egyéb, az immunrendszert gyengítő állapot esetén még az alábbiakra is legyünk tekintettel:

1. tartózkodjunk a nem pasztörizált tejtermékektől és a füstöléssel tartósított húsoktól

2. olvassuk el és tartsuk be az élelmiszeren olvasható tárolási hőmérsékletet és szavatossági időt

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?

Kapcsolódó cikkek Összes cikk