Online időpontfoglalás

Kancsalság: csak egy ártatlan szépséghiba?

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Kancsalság: csak egy ártatlan szépséghiba?

istock_000010022717medium.jpgElőfordul, hogy a játszótéren, az utcán felfigyelünk egy leragasztott szemüveglencséjű kisgyerekre vagy kancsal felnőttre. Azt gondolhatnánk, csupán egy apró szépséghiba, de a kancsalság ennél több. A kancsalság különösen a gyermekek körében gyakori betegség, mely kezeletlen formában akár maradandó károsodáshoz is vezethet. Dr. Domsa Patrícia szemész-gyermekszemész szakorvosunk bejegyzése.

Kancsalság esetén a két szem együttműködésében lép fel probléma. A szemek állása ilyenkor - az egészséges látórendszerrel szemben - nem párhuzamos, így a szemek az ideghártya különböző pontjaira vetítenek képet (innen ered a kettőslátás elnevezés). Ennek egyik legnagyobb veszélye, hogy a látórendszer - a kettőslátás kiküszöbölésére - a kancsal szem képének „kikapcsolásával” reagál. Ez vezethet az adott szem eltompulásához.

Mikor forduljunk szakorvoshoz?

Habár a kancsalság nem mindig igényel beavatkozást, fontos tudni, mikor kérjük szemész szakorvos segítségét:

  • Hat hónapos korig a látórendszer fejlődésének természetes velejárója lehet a kancsalítás, de a komolyabb szemészeti betegségek kizárásához érdemes szakorvossal konzultálni.
    • A gyermekkori kancsalságok egy speciális esete a csecsemőkori kancsalság, amikor már az első pár hónapban erőteljesen befelé kancsalít a pici. Ekkor az orvos napi 2-3 órás váltott takarást javasol a két szem kancsal összeszokásának elkerülésére, ez eredményezi a jól ismert kiskalózokat. A váltott takarás azonban nem jelent hosszú távú megoldást, a kancsalság megszűntetésére sebészeti beavatkozásra van szükség.
  • Amennyiben a kancsalság fél éves kor után is fennáll, mindenképpen forduljunk szakemberhez. Ha a szemgolyók épek, a következő hónapok még várakozással telhetnek, a spontán javulás reményében.
  • 8-10 hónapos korban a szakorvos megnézi, hogy a gyermeknek szüksége van-e szemüvegre, mivel a megfelelő szemüveg használata szintén orvosolhatja a problémát.
  • Felnőttkorban agyunk már nem képes a kancsal szem által alkotott képet „kiiktatni”, újonnan keletkezett kancsalság esetén - pl. szemizom bénulás, stroke kapcsán - zavaró kettőslátás alakul ki, melynek megszüntetéséhez műtéti beavatkozásra lehet szükség.


Ha műtétre van szükség

A kancsalság korrigálására gyermekeknél és felnőtteknél is szükség lehet műtéti beavatkozásra. Habár pici gyermekeknél ez ijesztő megoldásnak tűnhet, az operáció gyors és minimális kellemetlenséggel jár. Rendelőnkben az eljárást felnőtteken és gyermekeken egyaránt, egynapos sebészeti ellátás keretében Dr. Domsa Patrícia, szemész-gyermekszemész szakorvosunk végzi. A műtét altatásban történik, és általában 20-25 percet vesz igénybe.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?