Praeeclampsia szűrés | Rózsakert Medical Center

Praeeclampsia szűrés

A praeeclampsia mindig is bizonytalan tényező volt a várandósgondozásban. Nem tudni kinél, pontosan mitől és mikor alakul ki, azt azonban igen, hogy gyakori kórkép. Az összes terhesség 2-5%-ában fordul elő, és ha a 34. terhességi hét előtt alakul ki (0,3-0,5%), rendkívül súlyos következményei lehetnek az anyánál és a magzatnál egyaránt. Éppen ezért óriási előrelépés, hogy a praeeclampsia kialakulásának kockázata egy modern módszer segítségével már a 12. héten szűrhető 90 százalékos hatékonysággal.

Mit jelent a praeeclampsia?

A praeeclampsia több néven is ismert, például terhességi mérgezés vagy toxémia. A terhesség 20. hete után jelentkezhet bármely kismamánál, legtöbbször előzmények nélkül. Tünete a hirtelen kialakuló (140/90 Hgmm feletti) magas vérnyomás és a vizeletben megjelenő fehérje. A praeeclampsia legfontosabb veszélye, hogy súlyos és tartós anyai és magzati károsodást okozhat. Az anyánál vese- és májelégtelenség, stroke, rángógörcs léphet fel, a magzatnál pedig a növekedés elmaradása, oxigénhiányos állapot kialakulása, valamint koraszülés miatti komplikációk jelentkezhetnek. A legújabb kutatások szerint a korai kezdetű praeeclampsia kialakulása csökkenthető.*

A szűrés során kiemelt magas kockázatú esetekben a megelőzés lehetősége adott: a 14-36. terhességi hét között szedett napi 150 mg aszpirin hatására a korai, azaz a 34. hét előtt kialakuló praeeclampsia kialakulásának esélye 80%-kal csökkenthető. A gyógyszer recept nélkül kapható és terhességben biztonsággal használható. Az aszpirin elődjét, amit fűzfakéregből vontak ki, már a híres görög orvos, Hipokratész is ismerte és alkalmazta. 

 

A kórkép kialakulásának gyakorisága, súlyos következményei, illetve a kedvező terápiás lehetőség miatt intézményünk az első trimeszteri szűrés szerves részévé tette a vizsgálatot. (A vizsgálat egyelőre ikerterhességek esetében nem érhető el, az ehhez szükséges adatbázis az FMF-ben kialakítás alatt van.)

 

* Aspirin versus Placebo in Pregnancies at High Risk for Preterm Preeclampsia

June 28, 2017, The New England Journal of Medicine Daniel L. Rolnik, M.D., David Wright, Ph.D., Liona C. Poon, M.D., Neil O’Gorman, M.D., Argyro Syngelaki, Ph.D., Catalina de Paco Matallana, M.D., Ranjit Akolekar, M.D., Simona Cicero, M.D., Deepa Janga, M.D., Mandeep Singh, M.D., Francisca S. Molina, M.D., Nicola Persico, M.D., Jacques C. Jani, M.D., Walter Plasencia, M.D., George Papaioannou, M.D., Kinneret Tenenbaum-Gavish, M.D., Hamutal Meiri, Ph.D., Sveinbjorn Gizurarson, Ph.D., Kate Maclagan, Ph.D., and Kypros H. Nicolaides, M.D.
Orvosaink: 
Elekes Tibor

Dr. Elekes Tibor

Hétfő: 
7:00-15:00
Kedd: 
7:00 - 18:00
Szerda: 
7:00 - 19:00
Csütörtök: 
Péntek: 
Szombat: 
Csermely Gyula

Dr. Csermely Gyula Ph.D.

Hétfő: 
8:00 - 16:00
Kedd: 
Szerda: 
Csütörtök: 
8:00 - 12:00
Péntek: 
Szombat: 
Gullai Nóra

Dr. Gullai Nóra Ph.D.

Hétfő: 
Kedd: 
Szerda: 
8:00 - 13:00
Csütörtök: 
Péntek: 
8:00 - 15:00
Szombat: 
Egyre több a koraszülött, pedig a magas kockázat szűrhető!
2015. augusztus 30.
A magyar kismamáknál nagyobb a koraszülés kockázata, mint más OECD országokban. Az utóbbi évben ezzel szoros összefüggésben a csecsemőhalálozások száma is növekedett. Pedig a magas kockázat szűrhető...