Non-invazív genetikai vizsgálat | Rózsakert Medical Center

Non-invazív genetikai vizsgálat

A PrenaTest® egy olyan molekuláris genetikai módszer, mely képes az anya vérében keringő szabad magzati DNS szakaszok vizsgálatára, azok eredetének tisztázására (azaz, hogy melyik kromoszómából származnak) és mennyiségi meghatározására. A Down-kóros (21-es triszómiás) magzat például extra mennyiségű 21-es kromoszómát reprezentáló szabad DNS-t bocsájt az anya vérébe, ami ezzel az új módszerrel rendkívül jó hatékonysággal kiszűrhető.

A PrenaTest® segítségével jelenleg a 21-es, 18-as és 13-as triszómák (Down-, Edwards- és Patau kór), valamint a nemi kromoszómák rendellenességei (Turner-, Klinefelter-, Jakob-, Tripla X-szindróma) mutathatók ki.

A kockázatmentes anyai vérvétellel végezhető vizsgálat hatékonysága nemzetközi klinikai vizsgálatokban, nagy beteganyagon került meghatározásra. Az újgenerációs szekvenálásos technológián alapuló molekuláris genetikai vizsgálati módszer számos klinikai vizsgálat eredménye alapján közel 100%-os hatékonyságú.

A PrenaTest® elvégzésének időpontja:

A vizsgálat a várandósság 9. (9+0) és 20. (19+6) hete között bármikor elvégezhető, de a megjelölt időszakon belül javasolt a vizsgálat minél korábbi elvégzése.

A PrenaTest® eredménye:

A vizsgálat eredménye (hatékonyságának függvényében) jelzi azt az eltérést, amely a Down-kór jelenlétére utal, és ezt a számszerű értéket egy ún. bio-informatikai módszerrel, z-score számítással végzik. A PrenaTest® eredményét 8 munkanapon belül kapja kézhez a várandós kismama.

A PrenaTest® vizsgálati lehetőségek:

PrenaTest® Alap (Down-kór kimutatása)

PrenaTest® Optimum (Down-kór, Edwards-kór, Patau-kór kimutatása)

PrenaTest® Plus (Down-kór, Edwards-kór, Patau-kór, nemi kromoszóma-rendellenességek kimutatása)

 

Orvosaink: 
Elekes Tibor

Dr. Elekes Tibor

Hétfő: 
7:00-15:00
Kedd: 
7:00 - 18:00
Szerda: 
7:00 - 19:00
Csütörtök: 
Péntek: 
Szombat: 
Csermely Gyula

Dr. Csermely Gyula Ph.D.

Hétfő: 
8:00 - 16:00
Kedd: 
Szerda: 
Csütörtök: 
8:00 - 12:00
Péntek: 
Szombat: