Mikrobiológiai terápia

A mikrobiológiai terápia a bélflóra tartós és végleges helyreállítását szolgálja a vékony- és vastagbél egészséges flóráját alkotó mikrobák célzott pótlásával.

Abban az esetben, ha az egészséges bélflóra összetételét patogén, kóros mikrobák szaporodása megváltoztatja, nagyon könnyen felléphetnek különféle panaszok, betegségek: hasi puffadás, hasmenés, allergiák, bőrbetegségek, gombásodás stb.

Ugyanakkor, ha a bélflóra állapota nem megfelelő, a szervezet immunrendszere is gyengül és infekciókra, betegségekre való hajlam alakul ki.

A kezelés célja

A fiziológiás bélflórát helyreállító kezelés alapvetően fontos az egészség megőrzésében és különféle betegségek gyógyításában, egyéb terápiák kiegészítőjeként.

A mikrobiológiai terápia pozitív hatása a bél nyálkahártya miliőjének változásával, pH-jának szabályzásával és a bél immunrendszerének helyreállításával függ össze.

 

Alkalmazási területei

A mikrobiológiai kezelés elengedhetetlen a következő betegségek esetében:

  • Az allergiás megbetegedések minden fajtája
  • Neurodermitis, atópiás ekzéma, egyéb bőrbetegségek
  • Akut- és krónikus felső légúti infekciókra való hajlam (rhinitis, sinusitis, otitis, tonsillitis)
  • Krónikus alsó légúti betegségek (bronchitis, asztma)
  • Krónikus urogenitális gyulladások (cystitis, hüvelygomba, prosztatagyulladás)
  • A bél krónikus gyulladásai (Crohn, Colitis ulcerosa)
  • Bélrendszeri zavarok (hasmenés, székrekedés, irritációs bélszindróma)
  • Tumoros betegségek

 

A probiotikumok, szinbiotikumok fontosságát az is mutatja, hogy alkalmasak lehetnek olyan súlyos és gyakori betegségek, mint a csontritkulás, a szív- és érrendszeri betegségek, vagy egyes daganatok kialakulási rizikójának csökkentésére is.

Alkalmazási formák

A kezelés során különféle bélbaktériumokat tartalmazó készítményeket, csepp, tabletta vagy por formájában viszünk a szervezetbe szájon keresztül. Közülük a legfontosabbak a tejsav baktérium (Lactobacillus acidophylus) és más lactobacillus törzsek, a bifidobaktériumok, valamint a bakteroides fajták. 


A bélflóra regenerálásra alkalmas készítmények három fő csoportját különböztetjük meg:

1. PROBIOTIKUMOK: humánbarát élő bélbaktériumok. 


2. PREBIOTIKUMOK: probiotikumok szerves tápanyagai, melyek optimalizálják a bélflóra összetételét.

3. SZINBIOTIKUMOK: pre- és probiotikumok keverékei, együtthatásukkal a legideálisabbak a bélflóra regenerálásához.

 

Kezelés időtartama

A kezelés lehet rövid időtartamú (néhány hét), pl. antibiotikus kezelés mellett a bélflóra egyensúlyának megtartására. Krónikus betegségek esetén azonban több hónapig is eltarthat, többféle - a bélflóra állapotának megfelelő - készítmény egymást követő, szakszerű bevitelével.

Ilyen esetekben a terápia megkezdése előtti részletes székletvizsgálatra van szükség, hogy tájékozódjunk a bélnyálkahártya gyulladásos állapotáról és a mikrobák pontos összetételéről. Az eredményes kezelést csak ilyen laborleletek birtokában lehet elkezdeni.

Mellékhatásai, rizikói nincsenek.

Mikor nem alkalmazható?

Autoimmunbetegségekben, immundefekt-betegségben, immunszupresszív terápia alatt és ismeretlen, tartós láz esetén.