Magzati szűrővizsgálatok | Rózsakert Medical Center
Magzati szűrővizsgálatok a II. kerületben

Magzati szűrővizsgálatok

Intézetünk nemzetközi színvonalú és teljes körű magzati szűrő és diagnosztikai szolgáltatást nyújtó központ, mely a nagyfelbontású, általános ultrahangvizsgálatok mellett speciális cardiovascularis (szív- és érrendszeri) szűrést, DNS és kromoszóma vizsgálatokat, valamint genetikai konzultációkat is biztosít a várandósoknak, és az őket gondozó szakorvosoknak.

Átfogó magzati szűrővizsgálatot három alkalommal ajánlunk, a 12. héten, a 20. héten és a 30. héten. A három vizsgálat együttesen biztosítja a legalaposabb anatómiai, genetikai és magzati állapotszűrést.

A vizsgálatokat FMF (Fetal Medicine Foundation London) által képzett és regisztrált orvosok végzik, tevékenységüket a szervezet évente ellenőrzi és auditálja.

Miért egyedülálló magzati medicina szolgáltatásunk?

  • FMF (Fetal Medicine Foundation London) akkreditált specialistánk végzi a vizsgálatokat.
  • Professzionális ultrahangkészülékekkel dolgozunk.
  • A vizsgálatokat időkorlát nélkül, ha szükséges, több órán át végezzük (a magzat fekvésétől és a láthatósági viszonyoktól függ).
  • Specialitásunk, hogy a rutinszűrés részeként már a 12. héten is vizsgáljuk a magzati szívet.
  • Országos referencia központként működünk: várandósgondozást vezető szakorvosok referálják hozzánk pácienseiket kifejezetten ezen vizsgálatokra.
  • Kiszűrt rendellenességek esetén másodvéleményt adunk, amely gyakran szükségtelenné teszi a kockázatos invazív beavatkozásokat.

Mely vizsgálatokra van szüksége?

Korábban, a várandósgondozás keretében minden 35 éves és a feletti kismamának automatikusan felajánlották az 1 százalékos vetélési kockázattal járó invazív magzati kromoszóma-vizsgálatot. Napjainkban azonban, az anyai életkor alapján végzett kockázat-meghatározásoknál lényegesen megbízhatóbb módszerek is léteznek.

  • Minden várandós számára ajánlott az első trimeszteri kombinált kiterjesztett szűrővizsgálat, amely vérvételből és ultrahang vizsgálatból áll. Ha a vizsgálat eredménye szerint alacsony a kockázat, akkor legközelebb a 20. heti, majd a 30. heti szűrővizsgálatot javasoljuk. Ha a kockázat magas, akkor további vizsgálatra van szükség.
  • Az első trimeszteri szűrővizsgálat során, ha az eredmény magas kockázatot jelez, (> 1/150)  PrenaTest® javasolt, amely a vetélési kockázattal járó méhlepény mintavétel, chorionbiopszia alternatívája. A PrenaTest® anyai vérvételből áll, amely így teljesen biztonságos a várandósságra nézve. A PrenaTest® javasolt akkor is, ha bármilyen más kockázatbecsléssel (pl. anyai életkor, négyes teszt stb.) magas kockázat állapítható meg és a várandós nem vett igénybe nagyobb hatékonyságú hagyományos szűrővizsgálatot (pl. első trimeszteri kombinált-kiterjesztett szűrés) a kockázat pontosítására. Természetesen a teszt kérhető orvosi indokoltság nélkül szülői kérésre is, de csak az ultrahang vizsgálatot követően, mert a PrenaTest® nem váltja ki az ultrahangvizsgálatot, mivel számos egyéb rendellenesség, probléma szűrhető ki az ultrahang segítségével, amelyre a teszt nem képes.
  • Pozitív PrenaTest® eredmény esetén, vagy a magas kockázatú várandós kérésére, illetve egyéb genetikai javallattal invazív vizsgálat (méhlepény vagy magzatvíz mintavétel) elvégzése javasolt.

Bővebb információ az RMC Magzati Medicina Központról itt érhető el.

Orvosaink: 
Elekes Tibor

Dr. Elekes Tibor

Hétfő: 
7:00-15:00
Kedd: 
7:00 - 18:00
Szerda: 
7:00 - 19:00
Csütörtök: 
Péntek: 
Szombat: 
Csermely Gyula

Dr. Csermely Gyula Ph.D.

Hétfő: 
8:00 - 16:00
Kedd: 
Szerda: 
Csütörtök: 
8:00 - 12:00
Péntek: 
Szombat: 
Gullai Nóra

Dr. Gullai Nóra Ph.D.

Hétfő: 
Kedd: 
Szerda: 
8:00 - 13:00
Csütörtök: 
Péntek: 
8:00 - 15:00
Szombat: 
dr. Molnár László

Dr. Molnár László

Hétfő: 
Kedd: 
8:00 - 16:00
Szerda: 
Csütörtök: 
Péntek: 
9:00 - 15:30
Szombat: 

Dr. Leipold Gergő

Hétfő: 
Kedd: 
Szerda: 
16:30 - 20:00
Csütörtök: 
Péntek: 
Szombat: