Lelki regeneráció | Rózsakert Medical Center
Lelki regeneráció a szülés után

Lelki regeneráció

A gyermekvállalás nagy döntés életünkben. Egy újszülött nagy öröm, de rengeteg teendővel és felelősséggel is jár, ami lelki teherként hárulhat az anyára. Szülés, szoptatás, hormonális ingadozás, fáradtság, kialvatlanság, mindez nem csak a fizikumot, de a pszichét is megterheli. Plusz tetézi az új élethelyzet kihívásai feletti esetleges aggodalmak, kételyek, szorongás.

Menni fog ez az egész nekem? Elég jó anya vagyok? Lesz olyan a kapcsolatunk a párommal, mint a baba előtt? Lehetek egyszerre jó nő és jó anya? Hogyan egyensúlyozzak az egyes szerepeim között? Dolgozni gyerek mellett, lehetséges?

Egy boldogsággal teli, de egyben érzelmileg nagyon intenzív időszak ez. Nagy segítséget jelenthet, ha a lelki regenerációhoz, az anyai szereppel kapcsolatos kérdések megválaszolásához támogatást kapunk egy pszichológus személyében. Bár ez az időszak arról is szól, hirtelen sokan, talán túl sokan is érdeklődnek felőlünk. (Néha vadidegenek is olyan személyes, esetleg intim kérdéseket tesznek fel, amelyeket nem biztos, szeretnénk velük beszélni.) Mégsem elterjedt még az, hogy szakemberrel osszuk meg gondolatainkat. Sokat segítene pedig abban, hogy kihozza belőlünk, mi mit szeretnénk. Ösztönözni tud abban, hogy saját válaszaink legyen kérdéseinkre, és magabiztosan álljunk a kihívások elé.

Beszélni kell arról is, hogy létezik szülés utáni depresszió, más néven „baby blues”, amely nagyon súlyos és veszélyes is lehet. Nagyon fontos korán észrevenni, ha kedvetlen, szomorú, túlságosan kimerült, fáradt az anya, mivel ez az állapot átcsúszhat depresszióba. Leginkább a környezetének van nagy szerepe, mivel ritkán veszi az anya maga észre, ha már túlment egy határon, ahogy érzi magát. Minél előbb meg kell győzni, forduljon pszichológushoz, mert gyorsan szakszerű segítségre van szükség.

Orvosaink: 

Baky Ildikó

Hétfő: 
Kedd: 
13:00 - 15:00
Szerda: 
Csütörtök: 
Péntek: 
Szombat: 

Dr. Lajtai László Ph.D.

Hétfő: 
Kedd: 
Szerda: 
Csütörtök: 
15:00 - 18:00
Péntek: 
Szombat: 
Kántor Nedda

Kántor Nedda

Hétfő: 
Kedd: 
Szerda: 
Csütörtök: 
Péntek: 
Szombat: 
Egyedi rendelési idők: 
Átmenetileg nem rendel
Dr. Treuer Tamás

Dr. Treuer Tamás Ph.D.

Hétfő: 
Kedd: 
Szerda: 
Csütörtök: 
Péntek: 
16:00 - 20:00
Szombat: