Kismamák fogászati ellátása | Rózsakert Medical Center
Fogászati kezelés kismamáknak a II. kerületben

Kismamák fogászati ellátása

Felkészülés a babavárásra

A várandósságra érdemes a „fogainkat is felkészíteni” és már a baba tervezésekor ellátogatni fogorvosunkhoz: az amalgám tömések cseréjét például nem célszerű a terhesség időszakára időzíteni a felszabaduló higany káros hatása miatt. Bár a beavatkozások terhesség ideje alatt is elvégezhetőek, a töméscseréhez speciális izolálás szükséges. Gyökérkezelés esetén a gyökértömés kontrollja fogászati röntgen segítségével, megfelelő elővigyázatossággal, ólomkötényes takarással elvégezhető.

Kismamák fogászati ellátása

A terhesség ideje alatt a szervezet anyagcseréjében, hormonháztartásában komoly változások mennek végbe, amelyek a szájüregre is hatással vannak. A hormonális változások miatt például az íny duzzadtabbá válhat, gyakrabban fordulhat elő fogínyvérzés is, ami sajnos jó táptalajt biztosít a baktériumok számára.  Nagyon fontos, hogy a kismamák a várandósságuk alatt külön figyeljenek fogaik egészségére is, hiszen ez az időszak nagyban meghatározza a fogak állapotát és szépségét a szülés után is.

 

Ajánlott fogászati program:

Első trimeszter: most derüljön ki, ha gond van

A fogászati szűrővizsgálat a magyar terhesgondozási protokoll szerint kötelező, ennek ideális időpontja az első trimeszter. A szűrővizsgálat mellett ajánlott fogkőeltávolítást és polírozást végeztetni, hiszen a fogágygyulladás gyakoribb a terhesség alatt, amely sajnos hatással lehet a babára is, mivel a súlyos gyulladás növelheti a koraszülés kockázatát.

Második trimeszter: fogászati beavatkozás ideje, ha feltétlenül szükséges

A várandósság alatt csak a legszükségesebb fogászati kezeléseket javasoljuk elvégezni, azt is a második trimeszterben. Ha lehet várni a kezeléssel, akkor mindenképpen javasolt a baba megszületését megvárni, ha nem, akkor az 6. illetve 7. hónap a legmegfelelőbb.

Harmadik trimeszter: a megelőző figyelem ideje

Érdemes még egy szűrővizsgálatra jelentkezni, hogy most derüljön ki, ha a várandósság hatással volt a fogakra, ne akkor, amikor már fáj. Érdemes ebben a trimeszterben is eltávolíttatni az esetleges fogkövet, hiszen a baba megszületését követően az anyának tapasztalatunk szerint nem lesz ideje fogorvoshoz menni, így előre bebiztosíthatják magukat.

Orvosaink: 
Csermely Márta

Dr. Csermely Márta

Hétfő: 
13:00 - 19:00
Kedd: 
13:00 - 19:00
Szerda: 
8:00 - 12:00
Csütörtök: 
Péntek: 
Szombat: