Hasplasztika | Rózsakert Medical Center
Hasplasztika a II. kerületben

Hasplasztika

Nagymértékű testsúlyingadozás hatására a has bőre megereszkedhet, úgynevezett kötényhas alakulhat ki. Ugyanakkor a várandósságot követően a hasfal izomrétegei meggyengülhetnek, az egyenes hasizmok egymástól eltávolodhatnak, és akár sérv is kialakulhat. Ezekre a problémákra jelenthet megoldást a hasplasztika.

A hasplasztikát megelőző vizsgálatok

A műtétet megelőzően a plasztikai sebésszel előzetes konzultáció történik, amely során átbeszélik a műtéti folyamatokat. A műtét altatásban történik, így laborvizsgálatokat, EKG vizsgálatot, mellkasröntgent, valamint hasi ultrahangot is végzünk.

A beavatkozás folyamata  

Az altatásban történő műtét hossza általában 1-2 óra, amely során felesleges bőr és zsírszövet eltávolításra kerül.

Ha az egyenes hasizmok eltávolodtak egymástól, egyesítjük azokat: a hasfali izomzat lazaságát az egyenes hasizmok egymáshoz varrásával szüntetjük meg. A hasfal-rekonstrukció során az egymástól eltávolodott egyenes hasizmok széleit öltésekkel egyesítjük. Ezzel egy időben az esetlegesen meglévő sérvet is meg tudjuk szüntetni.

A műtétet a legkorszerűbb technikát alkalmazva végezzük: a lehető legkisebb metszést ejtjük, majd a bőr felszíne alatt futó plasztikai varratsorral zárjuk. Ezzel az eljárással apró, alig látható heg marad csak a műtétet követően. 

A műtétet követően

A műtétet követően az éjszakát az operáló intézményben szükséges tölteni. A műtét után 24-48 órával a páciens a fedőkötést eltávolíthatja, és a műtéti területet óvatosan megtisztíthatja.

A műtétet követően rugalmas haskötő viselése javasolt. A gyógyulás időtartamát, valamint, hogy mikor kezdhet a páciens ismét sportolni, mennyi ideig és mely napszakban kell még a haskötőt viselnie, és hogy mikortól zuhanyoztathatja a műtéti területet, a kezelőorvos határozza meg.