Dobüregi szellőztető tubus (grommet) behelyezése gyermekeknek | Rózsakert Medical Center

Dobüregi szellőztető tubus (grommet) behelyezése gyermekeknek

savós középfülgyulladás igen gyakran fordul elő gyermekeknél. Angol elnevezése „otitis media with effusion” – OME (vagy „glue ear”), ami lényegében azt jelenti, hogy a középfülben savós váladék gyűlik össze. Ez a hallószerven belül keletkező ragadós, nyálkás váladék gátolja a dobhártya és a hallócsontocskák normális működését.

A leggyakoribb tünet a hallásromlás és az ebből adódó beszédfejlődési zavar. Továbbá, előfordulhatnak viselkedési problémák, fül diszkomfort, füldugulás, kattogás és időnként bizonytalan egyensúly probléma. Előfordulásában két csúcs figyelhető meg: 2 és 5 éves korban.  Ezekben a korosztályokban a gyermekek akár 40% ill. 20%-a érintett lehet. A feltételezett rizikótényezők között szerepel többek a gyakori felsőlégúti gyulladások, bölcsödébe/óvodába járás, passzív dohányzás, atopia, korai első heveny középfülgyulladás, bizonyos élettani és anatómiai rendellenességek.

Ha gyermekünknél ilyen jellegű problémára gyanakszunk, gyermekgyógyászhoz vagy fül-orr-gégészhez érdemes fordulni. Az idült savós középfülgyulladás (ún. glue ear) esetében a dobhártya mögött felgyülemlett váladék a legtöbb esetben 3 hónapon belül magától felszívódik. Ha ez nem történik meg, akkor hatásos kezelési lehetőség a dobüregi szellőztető tubus behelyezése.

 

MIT KELL TUDNI A TUBUS (GROMMET) BEHELYEZÉSRŐL?

A grommet kicsiny műanyag csövecske, amelyet a dobhártyába helyezünk be a középfül megfelelő szellőzése érdekében.

A beavatkozás a hallójáraton keresztül történik úgy, hogy kívülről semmiféle bevágás nem látható. Operációs mikroszkóp segítségével egészen apró bemetszést ejtünk a dobhártyán, és a középfülben felgyűlt váladék eltávolítása után elhelyezzük a tubust a dobhártya nyílásába.

A legtöbb esetben a beavatkozás rövid altatásban történik. Az operációt követően megvárjuk, amíg a gyermek az altatásból teljesen magához tér. Ha jól érzi magát, és már evett és ivott valamit, nincs akadálya annak, hogy visszatérhessen az otthonába. A műtét után általában 6 hét múlva kerül sor az ambuláns fül-orr-gégészeti és audiologiai kontrollvizsgálatra.

Orvosaink: 

Dr. Banik Andrej

Hétfő: 
Kedd: 
17:00-20:00
Szerda: 
9:00-13:00
Csütörtök: 
Péntek: 
16:30-19:00
Szombat: 
09:00-14:00