Állkapocs-ízületi kiegyensúlyozó terápia | Rózsakert Medical Center

Állkapocs-ízületi kiegyensúlyozó terápia

A fejfájás, fogfájás, különféle rágási vagy nyelési zavarok, nyaki- és vállfájdalmak, hátfájdalmak, szédülés, fülzúgás, szempanaszok, a fülcsengés, vagy a reggeli fáradtság hátterében akár testünk egyensúlyi helyzetének problémái is állhatnak.

Ha különféle okokból testünk kibillen egyensúlyi helyzetéből, izomfeszülések jöhetnek létre.

Ilyen okok lehetnek például korábbi sérülések, húzódások, ha pedig a fej-nyak régiót tekintjük, pontatlan tömések, fogpótlások, a nyaki csigolyák elmozdulása stb. A kialakult izomfeszülések kimozdítják egyensúlyi helyzetükből az ízületeket, és a felsorolt tüneteket okozhatják.

RMC DentArt fogászati központunkban a kiegyensúlyozó terápiák segítségével az izom- és ízületi működési zavarból, vagy kiegyensúlyozatlan testhelyzetből adódó problémák gyógyítását, valamint a kialakult egyensúlyi helyzet megtartását segítjük.

A terápia folyamata

A kóros, vagy fokozott izomfeszülés megszüntetése, egyúttal az ízületi terhelés csökkentése rágóizom masszázs, gyógytorna, vagy nyelésterápia segítségével érhető el. Ezekre azért van szükség, mert a rágóízületi egyensúlyt főként az izmok egyensúlya alakítja ki. A kezelések alkalmával fokozatosan megtanítjuk pácienseinket az önkezelés (önmasszázs és az egyensúly visszaállítása) gyakorlataira. A feszülések, blokkok oldását követően meghatározzuk az alsó állcsont egyensúlyi helyzetét, amelyet alapul véve ún. tartókat készítünk. A tartók ellazítják az ízületi rendszert, pótolják, visszaállítják az elveszített, lekoptatott fogcsücskök magasságát (harapási magasságot), lehetővé teszik a fogívek egymáshoz képest való akadálytalan elmozdulását, csúszását. A tartók felszíne a pillanatnyi egyensúlyi helyzetet biztosítja, további izomfeszülés lazításával a tartókat is módosítani kell.

Az egyensúlyi helyzet megteremtését követően annak fenntartása a cél. Ennek érdekében rágófelszíni restaurációra lehet szükség, amelyet bizonyos esetekben fogszabályozás előzhet meg.

Kiegyensúlyozás gyermekkorban

Gyermekkorban annyiban más a helyzet, hogy a fogak helyzete megmutatja, hogy a test egyensúlyban van-e. Szájlégzés esetén, vagy ha a nyelv nem a szájpadláson helyezkedik el nyugalmi állapotban, a fogívek leképzik a nyelv helyzetét, és úgy helyezkednek el, ahogyan azt a körülöttük található izmok meghatározzák. A kialakult problémák megoldásában, és az egyensúlyi helyzet kialakításában rágóizom masszázsok, gyógytorna, logopédiai kezelések, nyelés- és légzésterápia, és ún. trénerek nyújthatnak segítséget. A trénerek segítségével előkészíthető és lerövidíthető az esetlegesen a jövőben viselt rögzített fogszabályozó készülék viselésének időtartama is.

Orvosaink: 
Csermely Márta

Dr. Csermely Márta

Hétfő: 
13:00 - 19:00
Kedd: 
13:00 - 19:00
Szerda: 
8:00 - 12:00
Csütörtök: 
Péntek: 
Szombat: