Akupunktúra

Az akupunktúra a hagyományos kínai orvoslás terápiás része, mely több ezer éves múltra tekint vissza. Megfigyelése szerint az emberi szervezet működéséhez vitális energiára – életenergiára (csi) van szükség, mely láthatatlan energia utakban, a meridiánokban kering a szervezetben. Ha az energia egyenletes áramlását valami megzavarja, a keletkező blokkok révén különféle funkcionális panaszok lépnek fel, betegségek alakulnak ki. (Ez fordítva is igaz, már fennálló szervi betegségek zavarják az energia szabad áramlását.)

Az akupunktúra hatásmechanizmusa:

Az akupunktúra az ingerterápiák csoportjába tartozik. A test felületén, a meridiánok lefutása mentén találhatók az ún. akupunktúrás pontok, melyeket - a hagyományos kínai orvoslás alapján felállított diagnózist követően - különféle pont-kombinációkban tűkkel kezelünk.

Az akupunktúrás tűvel feloldhatók az energetikai blokkok és a szükséges életenergia, a csi, ismét szabadon kering, amelynek pozitív következményeként a páciens tünetei javulnak, megszűnnek.

Az akupunktúrás pontok szoros kapcsolatban állnak belső szerveinkkel, ezáltal tudunk külső ingerekkel ezekre a szervekre hatni és önregenerálódásukat szabályozni.

Az akupunktúrás kezelés tűvel (egyszer használatos vagy tartós tű) valamint lézerrel történhet. A lézerakupunktúránál tű helyett lézersugarat alkalmazunk, mely teljesen fájdalmatlan, így a módszer már kisgyermekeknél is alkalmazható. A kezelések során a test és fül akupunktúra egymással kombinálható.

 

Az akupunktúra alkalmazási területei:

Fájdalom

Akut és krónikus fájdalom

Migrén, fejfájás

Gerincfájdalmak (nyak, hát, derék), ízületi fájdalmak, reuma, fibromyalgia, neuralgiák

Allergiás megbetegedések

Szénanátha

Asztma

Por- atkaallergia

Ételallergia és ételintolerancia

Bőrbetegségek

Akne, neurodermitis, ekzéma, psoriasis (pikkelysömör)

Allergiás bőrbetegségek

Krónikus viszketés (Pruritus)

Ráncosodás

Megfázásra való hajlam

Akut és krónikus arcüreg-, orrüreggyulladás, hörghurut

Akut és krónikus hólyaggyulladás

Gyakori megfázás

Az immunrendszer gyengesége

Gyomor-bélbetegségek

Akut és krónikus gyomornyálkahártya gyulladás

Bélgyulladás

Székrekedés, puffadás

Egyéb betegségek

Alvászavarok

Idegesség, szédülés

Keringési zavarok

Fülzúgás, fülcsengés (Tinnitus)

Klimax betegség

Terhességi hányinger

Túlsúly, testsúlycsökkentés

 

Az akupunktúra egy rizikó és mellékhatás mentes terápia, mely a hagyományos orvoslás és az alternatív gyógyászat minden módszerével egyidejűleg kombinálható. (Egyedül a terhesség alatti időszakban nem kezelhető minden akupunktúrás pont.)