Nőgyógyászati daganatsebészet a II. kerületben

Nőgyógyászati daganatsebészet

A nőgyógyászati onkológia a jó- és rosszindulatú daganatok diagnosztikájával és kezelésével foglalkozik. Az elmúlt években jelentős fejlődésen ment keresztül, a nőgyógyászati daganatsebészet mára szakvizsgához kötött, önálló szakággá vált.  Jelenleg olyan technológiák állnak már szakembereink rendelkezésére, amelyek a daganatos megbetegedések korai felfedezését, pontos diagnosztikáját, valamint korszerű – esetenként műtéti – kezelését teszik lehetővé.

Milyen esetekben forduljon nőgyógyászati daganatsebészünkhöz?

 • Jó- és rosszindulatú daganatos elváltozások felismerése, diagnosztikája céljából
 • Jó- és rosszindulatú daganatos elváltozások kezelése céljából
 • A szeméremtest daganatai esetén: Diagnózisához próbakimetszés, illetve a daganat teljes eltávolítása és ezt követően a kivett minta szövettani vizsgálata válhat szükségessé. A szeméremtest daganatai közül rosszindulatúak ritkábban fordulnak elő.  Bizonyos típusok kialakulásában szerepet tulajdonítanak a HPV vírus egyes törzseinek is.
 • A hüvely daganatai esetén: Az úgynevezett hüvelyfali ciszták előfordulási a leggyakoribb, panasz, vagy a ciszta növekedése esetén eltávolításuk indokolttá válhat. Rosszindulatú daganat a hüvely hámrétegéből is kiindulhat is, de ez a nőgyógyászati daganatok között meglehetősen ritka.
 • A méhnyak daganatai esetén: A méhnyak jó- és rosszindulatú daganatai egyaránt előfordulnak, a jóindulatú daganatok közül a polipok leggyakoribbak. A méhnyakban a rákmegelőző állapotok kialakulásáért a HPV vírus bizonyos törzsei felelősek, panaszt általában nem okoznak, rákszűrés során ismerhetőek fel.A kiszűrt eseteknél új megközelítést alkalmazunk a betegség kezelésére. Amennyiben szükséges a műtét, érdemes rádiósebészeti eszközzel ún. LOOP konizációt végezni. Ezzel a módszerrel sokkal kisebb a méhszáj csonkolása.
 • A méhtest daganatai esetén: A miómák a nőgyógyászatban előforduló leggyakoribb jóindulatú elváltozások, a méh izomdaganatai. 35 éves korra a páciensek 41%-ánál fordul elő, 50 éves korban pedig már 70%-os kialakulásuk aránya.  A hashártya borítéka alatt kialakuló mióma növekedésével egyre inkább elfoglalja a teret a hasüregben, ezáltal székelési- és vizelési panaszokat okozhat. A méh nyálkahártyájának belső borítéka alatt elhelyezkedő leginkább vérzészavart okozhat, de a teherbeesést is nehezítheti, megakadályozhatja a megtermékenyített petesejt beágyazódását. A méh szalagjai között található ugyancsak a hasüregben a méh mellett a helyet foglalja el, ezzel okozva problémákat. Közvetlenül a méhnyakban is kialakulhat. Polip szintén kifejlődhet a méhtest nyálkahártyájából is, mely ultrahang vizsgálat segítségével ismerhető fel. A méhtest kóros elváltozását nem vírusok okozzák, leginkább túlsúlyos, cukorbeteg, magas vérnyomás betegségben szenvedőkben alakul ki, főleg 50 éves kor után.
 • Petefészek daganatai: Jóindulatú daganatok gyakran alakulnak ki a petefészekben, főleg a fiatalabb korosztály esetén. Az úgynevezett funkcionális ciszták nem valódi daganatok, hanem a peteérés zavarához kapcsolódó elváltozások. Ha a ciszta nem múlik el magától, vagy panaszokat okoz, műtéti eljárás során távolítjuk el. A petefészek rosszindulatú daganata általában sokáig nem okoz tünetet, panaszt, kezelése során a műtét elengedhetetlen.

Rendelőnkben elérhető vizsgálatok, műtétek:

 • nőgyógyászati, daganatsebészeti konzultáció
 • daganatos megbetegedések diagnosztikája (ultrahang vizsgálatok, laborvizsgálatok stb.)
 • műtét előtti előkészítő vizsgálatok (célzott laborvizsgálatok, belgyógyászati vizsgálat, mellkas röntgen)
 • kisműtétek egynapos sebészet keretében, kontrollvizsgálatok a műtétet követően
 • nagyműtétek esetén az István kórházban végzi el a beavatkozást szakorvosunk, az előzetes konzultáció, illetve a kontrollvizsgálat rendelőnkben történik.

Orvosaink:

Horányi Dániel
Szülész-nőgyógyász
Hétfő:
15:00 - 20:00
Kedd:
Szerda:
15:00 - 20:00
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Egyedi rendelési idők: