Nőgyógyászati daganatsebészet | Rózsakert Medical Center
Nőgyógyászati daganatsebészet a II. kerületben

Nőgyógyászati daganatsebészet

A teljes műtéti palettánkat tudjuk már nyújtani pácienseink számára, maximális biztonsággal.

Műtéteinkhez a járványügyi eljárásrend értelmében negatív PCR eredmény szükséges, amelyet rendelőnkben el tudunk végezni.

A nőgyógyászati onkológia a jó- és rosszindulatú daganatok diagnosztikájával és kezelésével foglalkozik. Az elmúlt években jelentős fejlődésen ment keresztül, a nőgyógyászati daganatsebészet mára szakvizsgához kötött, önálló szakággá vált.  Jelenleg olyan technológiák állnak már szakembereink rendelkezésére, amelyek a daganatos megbetegedések korai felfedezését, pontos diagnosztikáját, valamint korszerű – esetenként műtéti – kezelését teszik lehetővé.

Milyen esetekben forduljon nőgyógyászati daganatsebészünkhöz?

 • Jó- és rosszindulatú daganatos elváltozások felismerése, diagnosztikája céljából
 • Jó- és rosszindulatú daganatos elváltozások kezelése céljából
 • A szeméremtest daganatai esetén: Diagnózisához próbakimetszés, illetve a daganat teljes eltávolítása és ezt követően a kivett minta szövettani vizsgálata válhat szükségessé. A szeméremtest daganatai közül rosszindulatúak ritkábban fordulnak elő.  Bizonyos típusok kialakulásában szerepet tulajdonítanak a HPV vírus egyes törzseinek is.
 • A hüvely daganatai esetén: Az úgynevezett hüvelyfali ciszták előfordulási a leggyakoribb, panasz, vagy a ciszta növekedése esetén eltávolításuk indokolttá válhat. Rosszindulatú daganat a hüvely hámrétegéből is kiindulhat is, de ez a nőgyógyászati daganatok között meglehetősen ritka.
 • A méhnyak daganatai esetén: A méhnyak jó- és rosszindulatú daganatai egyaránt előfordulnak, a jóindulatú daganatok közül a polipok leggyakoribbak. A méhnyakban a rákmegelőző állapotok kialakulásáért a HPV vírus bizonyos törzsei felelősek, panaszt általában nem okoznak, rákszűrés során ismerhetőek fel.A kiszűrt eseteknél új megközelítést alkalmazunk a betegség kezelésére. Amennyiben szükséges a műtét, érdemes rádiósebészeti eszközzel ún. LOOP konizációt végezni. Ezzel a módszerrel sokkal kisebb a méhszáj csonkolása.
 • A méhtest daganatai esetén: A miómák a nőgyógyászatban előforduló leggyakoribb jóindulatú elváltozások, a méh izomdaganatai. 35 éves korra a páciensek 41%-ánál fordul elő, 50 éves korban pedig már 70%-os kialakulásuk aránya.  A hashártya borítéka alatt kialakuló mióma növekedésével egyre inkább elfoglalja a teret a hasüregben, ezáltal székelési- és vizelési panaszokat okozhat. A méh nyálkahártyájának belső borítéka alatt elhelyezkedő leginkább vérzészavart okozhat, de a teherbeesést is nehezítheti, megakadályozhatja a megtermékenyített petesejt beágyazódását. A méh szalagjai között található ugyancsak a hasüregben a méh mellett a helyet foglalja el, ezzel okozva problémákat. Közvetlenül a méhnyakban is kialakulhat. Polip szintén kifejlődhet a méhtest nyálkahártyájából is, mely ultrahang vizsgálat segítségével ismerhető fel. A méhtest kóros elváltozását nem vírusok okozzák, leginkább túlsúlyos, cukorbeteg, magas vérnyomás betegségben szenvedőkben alakul ki, főleg 50 éves kor után.
 • Petefészek daganatai: Jóindulatú daganatok gyakran alakulnak ki a petefészekben, főleg a fiatalabb korosztály esetén. Az úgynevezett funkcionális ciszták nem valódi daganatok, hanem a peteérés zavarához kapcsolódó elváltozások. Ha a ciszta nem múlik el magától, vagy panaszokat okoz, műtéti eljárás során távolítjuk el. A petefészek rosszindulatú daganata általában sokáig nem okoz tünetet, panaszt, kezelése során a műtét elengedhetetlen.

Rendelőnkben elérhető vizsgálatok, műtétek:

 • nőgyógyászati, daganatsebészeti konzultáció
 • daganatos megbetegedések diagnosztikája (ultrahang vizsgálatok, laborvizsgálatok stb.)
 • műtét előtti előkészítő vizsgálatok (célzott laborvizsgálatok, belgyógyászati vizsgálat, mellkas röntgen)
 • kisműtétek egynapos sebészet keretében, kontrollvizsgálatok a műtétet követően
 • nagyműtétek esetén az István kórházban végzi el a beavatkozást szakorvosunk, az előzetes konzultáció, illetve a kontrollvizsgálat rendelőnkben történik.

Orvosaink:

Horányi Dániel
Szülész-nőgyógyász
Hétfő:
15:00 - 20:00
Kedd:
Szerda:
15:00 - 20:00
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Egyedi rendelési idők:

Kapcsolódó blogbejegyzések

Article by Dr. Gyula Csermely: They want to talk about sex, but…
2015. július 29.
Who wants to talk about sex? Everyone. Even people who feel they don’t want to talk about it because they think they either aren’t able to, or they simply have no one to talk to. It is especially (...
Genital HPV, cervical cancer and HPV vaccine
2010. január 08.
Genital HPV is a common virus that is passed on through genital contact, most often during sex. Most sexually active people will get HPV at some time in their lives, though most will never even know...