Nemzetközi Oltóközpont | Rózsakert Medical Center

Nemzetközi Oltóközpont

Valamennyi védőoltás beadását vállaljuk a jelenlegi járványügyi helyzetben is, pácienseink maximális védelmében.

A kétéves kor alatti kötelező védőoltások beadását „egészséges vizit” keretében végezzük, amikor esedékes, a járványügyi helyzetben is.  Az ellátás online vizittel indul, minden ami tanácsadás online történik, majd a rendelőben csak a gyors fizikai vizsgálatra és az oltás beadására jön be a páciens. Az egészséges viziteket dedikáltan dr. Gudor Orsolya végezi, ő beteg gyerekeket nem vizsgál emiatt, és más orvos nem végez ilyen egészséges vizitet, így pácienseink maximális biztonságban vannak a vizit alatt.

2 év feletti gyermek oltásait is végezzük, (a választhatókat is, pl. FSME kullancs), és Mantoux PPD tesztek. Ezeket 15 perces előszűrés előzi meg, amelyet Dr. Jókay Kinga végez.

Felnőtt páciensek esetében asszisztensi ellátás keretében adjuk be a védőoltásokat, járványügyi előszűrést követően.

Pacienseink biztonsága érdekében rendelőnk szigorú járványügyi eljárásrendet alkalmaz, erről az alábbi linken tájékozódhat. Tovább >>

A Rózsakert Medical Center, mint Nemzetközi Oltóközpont a legmagasabb szakmai színvonalon biztosítja a különböző védőoltások beadásával kapcsolatos szolgáltatásokat. Szem előtt tartva a védőoltással megelőzhető betegségekről és oltóanyagokról szóló legfrissebb információkat, naprakészen várjuk pácienseinket. Biztosítjuk a nemzeti immunizációs programban meghatározott kötelező és választható, illetve az utazáshoz kötődő kötelező és ajánlott oltások beadását gyermekek és felnőttek számára egyaránt. Teljes körű oltási tanácsadást nyújtunk általánosan, továbbá olyan speciális helyzetekben is, mint a várandósság, a sérült immunitás (kemoterápiás kezelésben, biológiai terápiában, immunszuppresszív terápiában részesülő betegek), illetve az utazásra való felkészülés.

Rendelőnkben elérhető védőoltások:

Kötelező oltások

 

A védőoltások az aktív immunizálás eszközei. Működésük lényege, hogy legyengített vagy elölt kórokozókat tartalmazó vakcinát adunk be, erre reagálva a szervezet saját immunválasza hozza létre a védő hatást.

A gyermekek oltását ún. oltási naptár alapján végezzük. Magyarországon 2018-ban a következő oltási rend van érvényben:

 

 • 0-4 hetes korban: BCG
 • 2 hónapos korban: DPTa-IPV-HiB+PCV13
 • 3 hónapos korban: DPTa-IPV-HiB
 • 4 hónapos korban: DPTa-IPV-HiB+PCV13
 • 12 hónapos korban: PCV13
 • 15 hónapos korban: MMR
 • 18 hónapos korban: DPTa-IPV-HiB
 • 6 éves korban: DPTa-IPV
 • 11 éves korban: MMR, dTap
 • 12 éves korban: Hepatitis B

 

BCG=Tuberkulózis/Tüdőgumókór elleni oltás:

A BCG (Bacillus Calmette-Guérin) elleni oltást 6 hetes korukig adjuk az újszülötteknek, a felkar bőrébe. A védőoltás a gyerekkori tuberkulózis (tbc, tüdőgümőkór) ellen nyújt védettséget. Az oltás helyén átmeneti duzzanat, bőrpír léphet fel. Néha gennyes váladék ürül az oltás helyéről.

DTPa/DTAP – IPV = diftéria, szamárköhögés, tetanusz, gyermekbénulás oltóanyag

A DTPa - IPV a torokgyík, a szamárköhögés, a tetanusz és a járványos gyermekbénulás elleni sorozat oltás. Az oltóanyag beadására 2, 4, 6, majd 18 hónapos korban kerül sor. Az emlékeztető oltásokat 6 és 11 éves korban adjuk be. A dTap a 11 éves korban beadandó emlékeztető oltást jelöli.

HiB = Haemophilus influenzae b elleni oltóanyag

A HiB oltás a Haemophilus influenzae nevű baktérium b típusa ellen nyújt védelmet. Ez elsősorban kisgyermekeknél okoz agyhártyagyulladást és más gyulladásos megbetegedéseket. A védőoltás kombinált oltóanyagban érhető el.

MMR = mumpsz, kanyaró, rubeola

Az MMR a kanyaró, a mumpsz és a rubeola/rózsahimlő elleni vakcina, melyet 15 hónaposan kapják meg a csecsemők. A védőoltás élő, gyengített vírusokat tartalmaz. Tizenegy éves korban az oltást meg kell ismételni. Ritkán jelentkezik mellékhatás (bőrkiütés, orrfolyás, hőemelkedés), melyek pár nap alatt elmúlnak.

PVC13(PREVENAR) = konjugált Pneumococcus vakcina

Legfőképp az 5 év alatti gyermekekre, különösen a csecsemőkre veszélyes a Pneumococcus baktérium, mely többek között tüdő-, középfül- és agyhártyagyulladást okozhat. A vakcinát 2, 4 és 12 hónapos korban adjuk a kicsiknek.

Ajánlott védőoltások gyermekeknek

 

A kötelező védőoltások mellett ajánljuk a választható oltások beadatását is. Ezek egy részét a kötelező oltásokhoz hasonlóan oltási rend szerint adjuk, illetve vannak szezonális vakcinák is (például influenza elleni oltás).

 • 6 hetes kortól: Meningococcus ACWY
 • 2-4 hónapos korban: Rotavírus
 • 2 hónapos kortól: Meningococcus B, Meningococcus C
 • 6 hónapos kortól: Influenza
 • 12 hónapos kortól: Varicella (Bárányhimlő), Kullancs-encephalitis, Hepatitis A
 • 12 éves kortól: HPV (16, 18), HPV (6, 11, 16, 18)

 

Rotavírus

A rotavírus kifejezetten súlyos, hasmenéssel és hányással járó gyomor-bélrendszeri fertőzést okozhat, mely gyakran vezet kiszáradáshoz. A kisgyermekek többsége 5 éves koráig megfertőződik. A rotavírus elleni vakcinát 2-4 hónapos korban ajánlott beadatni. Az oltás szájon át adható be.

Meningococcus B, Meningococcus C, Meningococcus ACWY

Egy nagyon komoly betegség, a Neisseria meningitidis baktérium okozta agyhártyagyulladás ellen nyújtanak védelmet. 6 hetes kortól elérhető a kombinált (ACWY) oltás, 2 hónapnál idősebbek számára a „B” és „C” törzs elleni vakcina áll rendelkezésre. A vakcina 38 fok feletti lázat okozhat csecsemőknél, mely általában egy nap alatt elmúlik. Gyermekeknél és felnőtteknél a leggyakoribb mellékhatások a beadás környékén tapasztalt érzékenység és fejfájás.

Influenza

Szezonális oltás, mely legkorábban fél éves kortól adható. Az oltást évente ismételni kell, az influenza vírus változékonysága miatt. A vakcinát minden évben az aktuális vírusszerkezethez igazítják. Az északi féltekén, tehát Magyarországon is a szezon novembertől márciusig tart, így a szezonális oltást október-novemberben ajánlott felvenni.

Bárányhimlő

A bárányhimlő elleni oltás jelentősen csökkenti a fertőzés esélyét, megbetegedés esetén a betegség enyhébb lefolyású lesz, a súlyos szövődmények (például tüdőgyulladás és a bőr bakteriális felülfertőződését) kialakulásának esélye kicsi. A vakcina 12 hónapos kortól adható.

Kullancs-encephalitis

A kullancs-encephalitis (agyvelőgyulladás) vírus okozta megbetegedés, melyre jelenleg oki kezelés nem érhető el. Súlyos esetben izombénulással járhat, így a védőoltás felvétele ajánlott. Az első oltást követően egy hónap elteltével kell a második védőoltást beadatni, majd egy ismétlő adagot 12 hónap múlva. A védettség fenntartása 3-5 évenként beadott emlékeztető oltással biztosítható.

Hepatitis A

A Hepatitis A oltás egy éves kor felett adható.  Ajánljuk Ázsiába, Afrikába, Dél-Amerikába történő utazás esetén. Magyarországon a kockázati csoportnak ajánlott (pl.: dializált betegek, vérkészítményt rendszeresen kapó betegek).

Humán papilloma vírus

Több mint 100 féle human papilloma vírus létezik, az emberi megbetegedést okozók 90 százalékáért a HPV 16-os és 18-as típusa felelős, míg a nemi szemölcsöket leggyakrabban a 6-os és 11-es típusok okozzák. A kétkomponensű védőoltás a 16-os és 18-as típus, míg a négykomponensű az említett négy törzs ellen véd. A HPV különböző típusai az összes daganatos megbetegedés 5 százalékáért, míg a méhnyakrák majdnem 100%-ért tehetők felelőssé. A vakcina fiúknak és lányoknak 12 éves kortól ajánlott.

Ajánlott védőoltások felnőtteknek:

 

Pneumococcus elleni védőoltás

65 éves kor felett egyéb megbetegedés hiányában, vagy 65 éves kor alatt, krónikus megbetegedés (tüdő-, máj-, vesebetegség, daganatos megbetegedés, autoimmun betegség) esetén magasabb a kockázata a Pneumococcus baktérium okozta tüdőgyulladás, agyhártyagyulladás vagy véráramfertőzés kialakulásának. Emiatt ebben a populációban a Pneumococcus elleni védőoltás felvétele ajánlott.

Influenza elleni védőoltás

Hazánkban az influenza vírus minden évben november és március között okoz járványos megbetegedést. Az életkor előre haladásával, krónikus megbetegedés esetén, várandóság alatt megnő a kockázata az influenza betegség kialakulásának, illetve nagyobb az esélye, hogy a betegség szövődményeket okoz. Fontos azt is megemlíteni, hogy influenza megbetegedés talaján megnő a Pneumococcus  okozta tüdőgyulladás és váráramfertőzés kockázata. Emiatt az évenkénti influenza elleni oltás felvétele közvetetten a Pneumococcus okozta betegségek elleni védelemben is szerepet játszik.

Tetanus, szamárköhögés elleni védőoltás

Tetanus elleni védőoltás 10 évente ajánlott a felnőtteknek. Amennyiben a felnőtt közelében újszülött is van, úgy gondolni kell arra, hogy a felnőtt tünetmentes hordozóként szamárköhögéssel fertőzheti meg a még oltatlan újszülöttet, fiatal csecsemőt. Emiatt várandóság előtt az anyának, illetve az újszülött ellátásában majd szerepet vállaló felnőttek részére szamárköhögés elleni emlékeztető oltás felvétele ajánlott.

Bárányhimlő elleni védőoltás

A fogamzóképes fiatal nők 10%-a nem esett át bárányhimlőn gyermekkorában. Ez azért bír nagy jelentőséggel, mert a várandós nő fogékonyabb a bárányhimlővel szemben, betegség kialakulása esetén pedig nagyobb valószínűséggel alakul ki szövődmény. A bárányhimlő vírus megbetegíti a magzatot is. Emiatt bizonytalan kórelőzmény esetén (a páciens vagy családja nem emlékszik, hogy a páciens átesett bárányhimlőn) érdemes vérből a védettséget meghatározni, fogékonyság esetén még a várandósság előtt a védőoltást felvenni. Bárányhimlő elleni védőoltás várandósság ideje alatt nem adható, mert az oltóanyag élő, gyengített kórokozót tartalmaz.

Ugyanez vonatkozik minden olyan betegre, aki betegsége miatt immunrendszert gyengítő kezelésben fog részesülni. Amennyiben ez a kezelés tervezhető, úgy a betegség átvészeltségét bizonytalan kórelőzmény esetén érdemes ellenőrizni, fogékonyság esetén a védőoltást még a tervezett immunrendszert gyengítő kezelés megkezdése előtt fel kell venni.

Járványos agyhártyagyulladás elleni védőoltás

A Neisseria meningitidis baktérium okozta járványos agyhártyagyulladás nem csak a csecsemőkre, hanem a serdülőkre és fiatal felnőttekre is veszélyt jelent. Ennek a korosztálynak a 20%-a hordozza a torkában a baktériumot, amelyet közeli kontaktussal (cseppfertőzéssel) adnak át fogékony társuknak. Életvitelük miatt a cseppfertőzés lehetősége sokszor fennáll (pl.: buli, fesztivál, kollégium). A megbetegedés súlyos, halálozása magas, gyógyulás esetén sokszor maradandó károsodások alakulnak ki. A Neisseria meningitidis baktérium különböző törzseinek előfordulása földrajzilag eltérő, az ajánlott védőoltás választását ez határozza meg.

Human papilloma vírus ellenes védőotlás

A HPV elleni védőoltás minden szexuálisan aktív nőnek ajánlott. A védőoltás felvétele nem helyettesíti a rendszeres nőgyógyászati rákszűrést!

Kullancs encephalitis elleni védőoltás

Életviteltől függően felnőtteknek is ajánlott védőoltás.

Májgyulladás elleni védőoltások

A hepatitis A elleni védőoltás javasolt a foglalkozásuknál fogva fokozottan veszélyeztetetteknek, a kockázati csoportok tagjainak (májbetegek, homoszexuálisok, intravénás kábítószer-élvezők stb.), és a fertőzött területre utazóknak.

A hepatitis B elleni védőoltás javasolt a munkájuk miatt veszélyeztetetteknek (leginkább az egészségügyi dolgozók), az intravénás kábítószerrel élőknek, homoszexuálisoknak, májbetegeknek, vérrel-, vérkészítményekkel gyakran kezelteknek, valamint a fertőzöttekkel szoros kontaktusban levők esetében. Fontos a magas fertőzöttségű területre utazók és ott hosszabb ideig tartózkodók oltása is.

Utazással kapcsolatos oltások

 

Az utazási kockzázatfelméréshez a következő információkra van szükség:

 • utazási körülmények
 • időtartam
 • az utazó személy életkora
 • az utazó egészségi állapota
 • szedett gyógyszerek
 • korábbi védőoltások
 • lehetséges várandósság

 

Rendelőnkben elérhető utazási oltások:

 • Hepatitis A
 • Hepatitis B
 • Hastífusz (typhus abdominalis)
 • Agyhártyagyulladás - Meningococcus B, Meningococcus C, Meningococcus ACWY
 • Tetanusz
 • IPV - Poliomyelitis (gyermekbénulás)
 • MMR (mumpsz, kanyaró, rózsahimlő)
 • Sárgaláz (A sárgaláz elleni védőoltás igazolása kötelező olyan országba történő beutazás esetén ahol sárgaláz veszély van, vagy, ha az adott ország ezt az oltást megköveteli. A védőoltás „érvényessége” a beadás utáni 10. naptól kezdődik. A járványügyi helyzet és az előírások változásáról https://www.cdc.gov/yellowfever/maps/index.html  honlapon lehet tájékozódni).
 • Veszettség 

 

A sárgaláz elleni védőoltás csak Nemzetközi Oltóközpontokban érthető el, mint a Rózsakert Medical Center.

Utazás előtt beadott japán encephalitis elleni védőoltás jelenleg csak külföldről szerezhető be. A Nemzetközi Oltóközpont felkeresésekor a beszerzéshez szükséges időt (akár több hét) érdemes figyelembe venni.

Vannak olyan védőoltások, amelyek oltási sorozat beadása után biztosítanak kellő védelmet, ez akár egy hónapot is igénybe vehet. Így érdemes minél előbb tájékozódni, beadatni a szükséges oltásokat, miután körvonalazódott az utazás időpontja.

Oltási tanácsadást 18 éven aluliak számára gyermekgyógyászaink biztosítják.

 

A védőoltással megelőzhető fertőző betegségekről valamint a gyermekkori és felnőttkori védőoltásokról bővebben a www.oltasbiztonsag.hu oldalon olvashat.

Orvosaink:

Infektológus, Immunológus
Hétfő:
Kedd:
kéthetente 10:00 - 15:00
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Egyedi rendelési idők:
Jókay Kinga
Gyermekgyógyász
Hétfő:
Kedd:
12:00 - 17:00
Szerda:
14:00 - 20:00
Csütörtök:
8:00 - 14:00
Péntek:
8:00 - 14:00
Szombat:
Változó
Egyedi rendelési idők:
Gudor Orsolya
Gyermekgyógyász
Hétfő:
08:00 - 14:00
Kedd:
8:00 - 12:00
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Egyedi rendelési idők:
Bókay János
Gyermekgasztroenterológus, Gyermekgyógyász
Hétfő:
Kedd:
14:00 - 20:00
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Változó
Egyedi rendelési idők:
Vojnisek Zsuzsanna
Gyermekgasztroenterológus, Gyermekgyógyász
Hétfő:
12:00 - 16:00
Kedd:
Szerda:
8:00 - 12:00
Csütörtök:
Péntek:
8:00 - 14:00
Szombat:
Egyedi rendelési idők:
Sallai Ágnes
Gyermekendokrinológus, Gyermekgyógyász
Hétfő:
páros héten 16:00-20:00
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Változó
Egyedi rendelési idők:

Kapcsolódó blogbejegyzések

Kaphat-e COVID-19 elleni oltást endokrin, autoimmun beteg?
2021. április 07.
A válasz egyértelműen igen. Valamennyi oltás ellenjavallata között szerepel, hogy megfontolás tárgya lehet, ha az autoimmun betegség esetleges fellángolása életet veszélyeztető, súlyos állapotot...
Enyhe tél után kullancsinvázió
2014. április 24.
A kullancsszezon jellemzően áprilisban indul és egészen szeptemberig tart. Általában a legtöbb kullanccsal nyáron találkozhatunk, de az idei enyhe tél és a korai tavasz miatt korábban és tömegesen...
Kanyaró, mumpsz, rubeola – mit keresnek ismét a térképen?
2014. február 13.
Egy a közelmúltban megjelent írás szerint az elmúlt években egyre több kanyaróval, mumpsszal vagy rubeolával fertőzött beteget regisztráltak, nem csak a fejletlen, de a fejlett országokban is....