Magzati szívultrahang

A magzati szívultrahang vizsgálat kifejezetten a veleszületett szívhibák kiszűrését célozza. Az utóbbi időben az ultrahang technika hihetetlen ütemben fejlődött, így ezekkel a legmodernebb ultrahangkészülékekkel a magzati szív és érrendszer már méhen belül is vizsgálható. Ellenőrizni tudjuk a szív anatómiáját, a szívbillentyűk, szívizomzat funkcióját, áramlást és szívfrekvenciát tudunk mérni, így a szívfejlődési rendellenességek és szívritmuszavarok döntő hányadára már magzati korban fény derülhet. Ezen kívül egyéb szervek, valamint kromoszómarendellenességek gyanúját is felvetheti a vizsgálat. A vizsgálatot a hasfalon keresztül, egy speciálisan a szív vizsgálatára kifejlesztett ultrahangvizsgáló fejjel végezzük. Több metszési síkból tulajdonképpen 3D-ben rekonstruáljuk a szívet, így az összetett szívhibák döntő hányada felismerhető.

 

Milyen esetekben ajánlott a vizsgálat?

  • A szülészeti szűrővizsgálat során szívhiba vagy ritmuszavar gyanú merül fel, túl sok vagy túl kevés a magzatvíz a szívburokban, a mellüregben folyadékot találnak, kóros áramlást mérnek, vastag nyaki redőt, egyéb szerv fejlődési rendellenességet mutatnak ki.
  • A családban előfordult veleszületett szívprobléma vagy ritmuszavar: szülőknél, előző gyermeknél, rokonságban.
  • Az édesanya cukorbeteg, kötőszöveti- vagy autoimmun betegségben szenved, ha a terhesség alatt bizonyos magzatra ártalmas gyógyszereket szedett (pl. lítium, epilepszia kezelésére használt gyógyszer), vírusfertőzésen esett át.
  • Ikerterhességben
  • A baba mesterséges megtermékenyítés után fogant
  • Kromoszómarendellenesség gyanúja. Down szindrómás babák 2/3-ánál találunk szívfejlődési rendellenességet.
  • 37 év feletti anyai életkor

Orvosaink:

Gyermekkardiológus
Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
9:00 - 13:00
Péntek:
Szombat:
Egyedi rendelési idők: