Magzati szívultrahang | Rózsakert Medical Center

Magzati szívultrahang

A magzati szívultrahang kiemelt fontosságú, hogy a megfelelő időpontban elvégzésre kerüljön, ezért magzati szívultrahang rendelésünk zavartalanul működik. Dr. Ladányi Anikó online is pácienseink rendelkezésére áll, ha kérdés, leletmegbeszélés, konzultáció esetén online időpontot szeretnének pácienseink. Vizsgálat esetében, személyes viziten fogadjuk a pácienseket.

Pácienseink biztonsága érdekében rendelőnk szigorú járványügyi eljárásrendet alkalmaz, erről az alábbi linken tájékozódhat. Tovább >>

A magzati szívultrahang vizsgálat kifejezetten a veleszületett szívhibák kiszűrését célozza. Az utóbbi időben az ultrahang technika hihetetlen ütemben fejlődött, így ezekkel a legmodernebb ultrahangkészülékekkel a magzati szív és érrendszer már méhen belül is vizsgálható. Ellenőrizni tudjuk a szív anatómiáját, a szívbillentyűk, szívizomzat funkcióját, áramlást és szívfrekvenciát tudunk mérni, így a szívfejlődési rendellenességek és szívritmuszavarok döntő hányadára már magzati korban fény derülhet. Ezen kívül egyéb szervek, valamint kromoszómarendellenességek gyanúját is felvetheti a vizsgálat. A vizsgálatot a hasfalon keresztül, egy speciálisan a szív vizsgálatára kifejlesztett ultrahangvizsgáló fejjel végezzük. Több metszési síkból tulajdonképpen 3D-ben rekonstruáljuk a szívet, így az összetett szívhibák döntő hányada felismerhető.

 

Milyen esetekben ajánlott a vizsgálat?

  • A szülészeti szűrővizsgálat során szívhiba vagy ritmuszavar gyanú merül fel, túl sok vagy túl kevés a magzatvíz a szívburokban, a mellüregben folyadékot találnak, kóros áramlást mérnek, vastag nyaki redőt, egyéb szerv fejlődési rendellenességet mutatnak ki.
  • A családban előfordult veleszületett szívprobléma vagy ritmuszavar: szülőknél, előző gyermeknél, rokonságban.
  • Az édesanya cukorbeteg, kötőszöveti- vagy autoimmun betegségben szenved, ha a terhesség alatt bizonyos magzatra ártalmas gyógyszereket szedett (pl. lítium, epilepszia kezelésére használt gyógyszer), vírusfertőzésen esett át.
  • Ikerterhességben
  • A baba mesterséges megtermékenyítés után fogant
  • Kromoszómarendellenesség gyanúja. Down szindrómás babák 2/3-ánál találunk szívfejlődési rendellenességet.
  • 37 év feletti anyai életkor

Orvosaink:

Gyermekkardiológus
Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
9:00 - 16:30
Péntek:
Szombat:
Egyedi rendelési idők: