Kardiológia | Rózsakert Medical Center

Kardiológia

Kardiológusaink teljes körűen tudunk segíteni leletmegbeszélés, e-recept felírás, konzultáció, tanács esetében, online formában. Vizsgálat esetében, személyes viziten is fogadjuk a pácienseket, állunk rendelkezésre szívultrahang, EKG, terheléses vizsgálat esetében is.

Pácienseink biztonsága érdekében rendelőnk szigorú járványügyi eljárásrendet alkalmaz, erről az alábbi linken tájékozódhat: Tovább >>

A kardiológia a szív- és érrendszer betegségeinek megelőzését, diagnosztikáját és kezelését foglalja magában. A betegségek köre igen széles körű, a leggyakoribban közülük: a szívritmus zavarok, érelmeszesedés okozta koszorúér-betegségek, szívbillentyűzavarok, és a magas vérnyomás okozta betegségek.

Milyen esetekben forduljunk kardiológushoz?

 • Megállapított szívbetegség esetén (billentyűprobléma, koszorúérbetegség, pacemaker)

 • Egyenes ági rokon fiatalkori szívbetegsége esetén

 • Nyomó, szorító mellkasi fájdalom, a szegycsont mögött, amely kisugározhat a bal vállba, karba

 • Erős szívdobogás érzés, szapora pulzus

 • Légszomj, nehézlégzés

 • Időleges eszméletvesztés

 • Fáradtság, fáradékonyság, étvágytalanság

 • Dagadó alsó végtagok

A kardiológiai vizsgálat során kardiológus szakorvosunk kikérdezi a pácienst (kórelőzmény, életviteli szokások, stb.), fizikális vizsgálatot, majd EKG-t végez. A panaszoktól és eredményektől függően tesz javaslatot további kardiológiai vizsgálatokra.

 

Rendelőnkben felnőttek és gyermekek számára egyaránt elérhető kardiológiai vizsgálatok:

 • EKG (elektrokardiográfia): 12 elektródával, fekvő helyzetben végzett vizsgálat, mely a szív elektromos tevékenységét ábrázolja. Segítségével az esetleges ingerképzési és vezetési zavarokat, és korábbi szívizominfarktus, illetve aktuális szívizom-vérellátási zavart mutathatjuk ki.

 • Szívultrahang: Segítségével a szív és a benne áramló vér vizsgálata történik, így megmérhetők a szív üregei, a fal vastagsága, megbecsülhető a szív pumpáló ereje. Vizsgálhatók a szívben található billentyűk, a billentyűkön áramló vér sebessége, kimutathatók kóros áramlások, megbecsülhetők ezen eltérések hosszú távú hatásai.

 • Terheléses EKG - kerékpár ergometria*: Speciális „szobakerékpárral” végzett vizsgálat, mely kapcsán az egyre nagyobb erőkifejtést igénylő terhelés alatt folyamatosan EKG monitorozást és gyakori vérnyomásmérést végzünk. A vizsgálattal a szív-érrendszer terhelhetőségét illetve a terhelés kapcsán létrejött változásokat vizsgáljuk.

 • ABPM 24 órás vérnyomás-monitorozás: Hordozható készülék, ami alkalmas az egész napos vérnyomás-spektrum ábrázolására, a „fehérköpeny” és az éjszakai, hajnali magas vérnyomás kimutatására, valamint a nappali és éjszakai átlagérték mérésére.

 • Holter monitorozás: A szív elektromos tevékenységét 24 órán keresztül rögzítő készülék, ami kimutatja az ingerképzési és vezetési zavarokat (kórosan lassú vagy túl gyors szívverés, gyakori melléütések, szabálytalan szívverés), és az esetleges életet veszélyeztető ritmuszavarokat.

*A vizsgálatot csak szívultrahang és nyugalmi EKG vizsgálat után végezzük el.

Hivatalos sportorvosi vizsgálatot nem végzünk.

Orvosaink:

Kardiológus
Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
16:30 - 20:00
Péntek:
Szombat:
Egyedi rendelési idők:
Elektra Bartha, M.D.
Kardiológus
Hétfő:
17:00 - 20:00
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Egyedi rendelési idők:
Kardiológus, Belgyógyász
Hétfő:
Kedd:
Szerda:
17:00 - 20:00
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Egyedi rendelési idők:

Kapcsolódó blogbejegyzések

Stresszes elnökválasztás – árt az egészségünknek?
2016. november 09.
Véget ért az amerikai elnökválasztási kampány, ami az egész világot izgalomban tartotta az elmúlt hónapokban. Mindenki feszülten várta a választást, és úgy tűnik, váratlan eredményt hozott. A...
Hogyan ismerjük fel a szívinfarktust? Mit kell ilyenkor tenni?
2015. augusztus 27.
Sokat olvashatunk azokról az életveszélyes helyzetekről, melyekben a lélekjelenlét, a gyorsaság és a megfelelő tudás életet menthet. Ennek ellenére, szükség esetén kevesen mernek, tudnak segíteni. Dr...