Audiológia | Rózsakert Medical Center
Audiológiai vizsgálat Budapest II. kerületében

Audiológia

Jelen járványügyi helyzetben audiológia ellátásunk átmenetileg szünetel.

Az audiológia a halláscsökkenések formáival, mértékével, pontos diagnózisával, valamint a hallássérültek vizsgálatával foglalkozik.

A hallásban résztvevő anatómiai helyek sérülése, betegsége vagy rossz működése halláscsökkenéshez vezethet. Az audiológiai vizsgálat egyik alapvető célja, hogy meghatározzuk, vezetéses és/vagy idegi típusú halláskárosodásról van-e szó. Fontos tudni, hogy mindkét esetben több terület együttes működési zavarából eredhet a hallásproblémánk. A másik lényeges pontja a vizsgálatnak a halláscsökkenés mértékének megállapítása, és a károsodott oldal azonosítása.

Rendelőnkben 5 éves kor felett végzünk hallásvizsgálatot.

Milyen esetekben forduljunk audiológushoz?

  • Hallás és beszédértési problémák
  • Szédülés
  • Egyensúlyzavar
  • Fülzúgás, fülcsengés

Rendelőnkben elérhető hallásvizsgálatok:

  • Szubjektív módszer a hangvillavizsgálat, amely során a megpengetett hangvillát a vizsgált személy homlokának vagy fejtetejének közepére állítjuk, illetve összehasonlítjuk a hangvillák által keltett hangosságérzetet a fül előtt és mögött, így megállapíthatjuk a halláscsökkenés típusát és következtethetünk a működészavar mértékére. 
  • A hallásküszöb-vizsgálat szintén szubjektív módszer, melyet szigetelt, ún. csendeskamrában végzünk, ahol a fül mögötti csontos területre helyezett eszközön át érkező rezgések ill. a fülhallgatóban hallható hangok érzékeléséről kell a páciensnek visszajelzést adnia a vizsgáló asszisztens számára.
  • Objektív módszer a középfül-analízis, azaz tympanometria mellyel a középfülben uralkodó nyomást mérjük, kimutatjuk az esetleges folyadékgyülemet, valamint igazoljuk, hogy működik-e az ún. stapedius-reflex. A vizsgálat során a páciens külső hallójáratát megfelelő méretű dugóval légmentesen elzárjuk, majd a vizsgált személy nem túl erős, de hangos hangot fog hallani, illetve a dugó és a dobhártya között a műszer fokozatosan változtatja a nyomást.

A fenti vizsgálatokon kívül a gyerekgyógyászati rendelésünkön lehetőség van otoakusztikus emissziós vizsgálatra is, mellyel az egy éves kor alatti csecsemők hallásának épségét vizsgáljuk.

Audiológiai vizsgálathoz 3 hétnél nem régebbi fül-orr-gégészeti vizsgálati lelet szükséges.

Orvosaink:

Hirschberg Andor
Audiológus, Fül-orr-gégész
Hétfő:
Kedd:
Szerda:
16:30 - 20:00
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Egyedi rendelési idők:

Kapcsolódó blogbejegyzések

Kezdődik a Sziget! Füldugók kéznél?
2015. augusztus 10.
Fesztiválszezon… ez egyben a halláscsökkenés szezonja is. Foghatjuk a fűnyíróra, a metróra, a motorozásra, ez mind igaz is lenne, de...