Részletes tájékoztató a koronavírus tesztekről | Rózsakert Medical Center

Részletes tájékoztató a koronavírus tesztekről

     

 

Milyen koronavírus teszteket végzünk az RMC-ben?
 • PCR teszt
 • COVID-19 antigén gyorsteszt
 • Szerológiai tesztek
   

 

Összefoglaló táblázatunk a tesztekről:

 

Teszt neve Mit mutat ki? Hogyan tesztelünk? Mikor tudjuk közölni az eredményt? Hol végezzük a tesztelést?
PCR teszt a vírus jelenlétét, aktuális fertőzöttséget igazol torok és orrgaratból való mintavétellel a mintavételt követő 2. nap végéig
 • A Rózsakert Medical Center 2. emeletén
COVID-19 antigén gyorsteszt a vírus jelenlétét, aktuális fertőzöttséget igazol orrgaratból való mintavétellel a mintavételt követő 15-20  perc múlva
 • Elkülönített helyen, a Rózsakert Bevásárlóközpont mélygarázsában 
Szerológiai tesztek
 • Szerológia: az IgM és az IgA frakciók a zajló, úgynevezett korai ferőzésre utalnak, az  N-IgG és S-IgG frakciók a lezajlott fertőzést, a védettséget, illetve az oltási után kialakuló védettséget mutatják.
vérből 2-3 munkanapon belül
 • A Rózsakert Medical Center 3. emeletén
 

 

Mennyibe kerülnek a tesztek?

 

 • PCR teszt ára 19.500 Ft
 • COVID-19 antigén gyorsteszt ára 14.900 Ft (csak a Rózsakert Bevásárlóközpontban)
 • Szerológiai teszt: 19.600 Ft (mintavételi és kezelési költséggel együtt)
 • Konzultáció: 18.000 Ft. Ha krónikus alapbetegsége van a páciensnek és a konzultáció hosszúra nyúlik, akkor komplex vizsgálatként 25.000 Ft-ot terhelünk.
  • Család esetében egy személynek terheljük az alap konzultációs díjat, minden további családtag esetében pedig 8000Ft/fő díjat, amely tartalmazza a teszt szervezésének, az eredmény kiértékelésének és dokumentálásának költségét.

* Az azonnali fizetési kedvezmény azon pácienseink vehetnek igénybe, akik helyben készpénzzel, bankkártyával, egészségpénztári kártyával vagy ezek kombinációjával fizetik ki a szolgáltatási díjat.

 

Milyen esetekben melyik tesztet javasoljuk?

 • Amennyiben arra kíváncsi, hogy jelenleg fertőzött-e, akkor a PCR vagy a COVID-19 antogén gyorstesztet válassza.
 • Ha azt szeretné megtudni, hogy átesett-e már a fertőzésen, vagy az oltás, illetve fertőzöttséget követően az ellenanyag szintjére kíváncsi, akkor az antitestek kimutatására alkalmas szerológiai vizsgálatokat javasoljuk.

A szerológia N-IgG és S-IgG ellenanyagmérés alapján kiállított lelet elfogadott a védettségi igazolvány igényléséhez: a 60/2021. (II.12.) kormányrendelet alapján a fertőzésen átesettek a koronavírussal szembeni ellenanyag (antitest) laboratóriumi vizsgálati eredménnyel is jogosultak lehetnek a védettségi igazolásra.

 

Hogyan kapja meg az eredményt?

 • A PCR és szerológiai eredményeket a labor közvetlenül e-mailben küldi meg, antigén gyorsteszt esetén a mintavételt követően azonnal átadjuk Önnek.
 • A megküldött leletek zárt informatikai rendszerben készülnek, így pecsét és aláírás nélkül hitelesek. Amennyiben mégis magyar vagy angol nyelvű igazolásra lenne szüksége (pl. utazáshoz külföldi reptéren), kérjük, időpontfoglaláskor jelezze.

 

Online időpontfoglalás

 

Részletek a tesztekről:

  1./ PCR TESZTEK

 

1.1 A koronavírus - SARS-CoV2 direkt kimutatására

 

Hogyan készüljön a tesztelésre?

 • A PCR vizsgálatot javasolt a tünetek megjelenésétől, vagy a feltételezett fertőzéstől számított 4-5. nap után végezni, hogy elégséges vírus-részecske jelenjen már meg a nyálkahártyákon és sikeres legyen a vizsgálat. Fontos, hogy a mintavétel előtt 4 órával a páciensnek nem szabad sem enni, sem folyadékot fogyasztani, dohányozni, sőt fogat mosni, vagy szájöblítést végezni sem! Csecsemők esetében törekedni kell arra, hogy a két étkezés között ne kapjon inni a csecsemő és a következő étkezés előtt történjen meg a mintavétel, ha ez kivitelezhető.

 

Hogyan tesztelünk?

 • Ezzel a technikával nyál és orr-váladék mintát vizsgálunk. A teszt elvégzése komoly laboratóriumi felszereltséget és szakmai hátteret igényel, nagy biztonsággal – 95% feletti találati aránnyal – dolgozik. Fontos azonban tudni, hogy a mintavétel minősége befolyásolja a vattapálcával “lesodort” sejtek mennyiségét, így a vizsgálati eredmény megfelelőségét is. Kívánatos tehát, hogy a mintavételt végző munkatárs a garatban és az orrüregben kellő magasságig tolja fel a mintavevő eszközöket és megfelelő technikával minél több sejtet gyűjtsön össze – ez rövid ideig kellemetlen érzéssel jár.

 

Eredményközlés

 • Az eredményeket Partnerlaborunk emailben fogja Önnek kiküldeni legkésőbb a mintavételt követő 2. munkanap végéig. A teszt eredménye lehet:
  • pozitív: elégséges mintából vizsgálva jelen van a vírus

  • negatív: elégséges mintából vizsgálva nincsen jelen a vírus

  • nem volt elégséges a mintavétel (sejtszegény minta): ismétlés javasolt

 

 • Ha az eredmény negatív és a páciens a fentiekben megfelelő időben (tünetek vagy a feltételezett fertőzést követően 4-5. naptól tesztelt és megfelelően készült fel), akkor szinte teljesen bizonyos, hogy nem a COVID-19 vírus okozta a tüneteket.
 • Ha az eredménye pozitív, akkor olvassa el ezen anyag végén található „Teendők pozitív eredményű COVID teszt esetén” című bekezdést, melyben a fertőzöttséggel kapcsolatos általános tudnivalókat írjuk le. Ha ezen felül információra van szüksége, kérjük, foglaljon online konzultációs időpontot az RMC belgyógyászainál.
 • Kérjük az eredményről értesítse családorvosát, figyelje a tüneteket, állapotromlás esetén kérjen orvosi segítséget! Az RMC a megfelelő járványügyi bejelentést elvégzi.
    2.COVID-19 ANTIGÉN GYORSTESZT  

 

Hogyan készüljön a tesztelésre?

 • Fontos, hogy a feltételezett fertőzést követően 4-5. naptól érdemes a tesztelést végezni. A mintavétel előtt 1 órával ne dohányozzon, de nem kell éhgyomorra érkeznie, ehet és ihat is. Ha Ön úgy dönt, hogy az alábbiakban leírt okok miatt a negatív COVID-19 Antigén gyorsteszt eredményt PCR vizsgálattal megerősíti, akkor úgy kell felkészülnie, mint a fentiekben leírtuk a PCR vizsgálat esetén: a mintavétel előtt 4 órával a páciensnek nem szabad sem enni, sem folyadékot fogyasztani, dohányozni, sőt fogat mosni, vagy szájöblítést végezni sem!

 

Hogyan tesztelünk?

 • A teszt lényege, egy tamponnal az orrgaratból való mintavétel a vírus jelenlétének kimutatására. A teszt elvégzése komoly szakmai hátteret nem igényel, fontos azonban tudni, hogy a mintavétel minősége befolyásolja a vattapálcával “lesodort” sejtek mennyiségét, így a vizsgálati eredmény megfelelőségét is. Kívánatos tehát, hogy a mintavételt végző munkatárs a garatban és az orrüregben kellő magasságig tolja fel a mintavevő eszközök, és megfelelő technikával minél több sejtet gyűjtsön össze, ez rövid ideig kellemetlen érzéssel jár.
 • Az antigén teszt előnye, hogy gyors (15 perc alatt eredményt ad), magas specifikációval bíró teszt. Tapasztalati tény, hogy légúti tünetes páciensek esetén mind a pozitív, mind a negatív eredmény szinte a PCR vizsgálat eredményéhez hasonlóan megbízható, így nekik javasolható ez a gyors eredményt adó teszt. Fontos tudnivaló azonban, hogy a teszt érzékenysége a PCR-nál alacsonyabb, magas víruskoncentrációt igényel. A negatív eredményt azonban javasolt PCR vizsgálattal megerősíteni. Az általunk használt teszt, a Panbio™ COVID-19 Ag gyorsteszt az ABBOTT cég terméke, WHO befogadással és CE védjeggyel rendelkezik.

 

Eredményközlés

 • Ha az eredménye pozitív, akkor olvassa el ezen anyag végén található „Teendők pozitív eredményű COVID teszt esetén” című bekezdést, melyben a fertőzöttséggel kapcsolatos általános tudnivalókat írjuk le. Ha ezen felül információra van szüksége, kérjük, foglaljon online konzultációs időpontot az RMC belgyógyászainál. Kérjük az eredményről értesítse családorvosát, figyelje a tüneteket, állapotromlás esetén kérjen orvosi segítséget! Az RMC a megfelelő járványügyi bejelentést elvégzi.
 • Ha az eredmény negatív: PCR vizsgálatot ajánlunk fel az eredmény megerősítésére. Ha Ön ezt elfogadja, ismételt mintavétel történik és legkésőbb a 2. munkanapon megkapja a PCR eredményt. Ha Ön nem kívánja az eredményt megerősíteni, kérjük végezzen szoros önmegfigyelést, kövesse a tüneteket, szükség esetén kérjen orvosi segítséget. Az RMC a megfelelő járványügyi bejelentést elvégzi.

 

 

3. VÍRUS ELLEN TERMELT ELLENANYAGOK KIMUTATÁSA, AZ ÚN. VÉRBŐL TÖRTÉNT SZEROLÓGIA TESZTEK  

 

Hogyan készüljön a tesztelésre?

 • A teszt egy egyszerű vérvétellel történik, amely nem igényel előkészítést a páciens részéről. Ha csak ezt a tesztet végezzük el Önnél, akkor nyugodtan ehet és ihat előtte, a gyógyszereit beveheti.

 

Eredmény közlés

 • A szerológia tesztek esetén a vérvételtől számított 3. munkanapra vállaljuk az eredmény közlését. Eredményét elektronikus úton, emailen küldjük ki Önnek.

 

 

LEGFONTOSABB TUDNIVALÓK A TESZTEKKEL KAPCSOLATBAN:

 

Értékelés

 • Egyetlenegy laboratóriumi teszt sem 100%-ban érzékeny és specifikus, így a felsorolt SARS-CoV2 tesztek sem. Ezért csak a fertőzés valószínűségét tudjuk meghatározni, pl. pozitív PCR és Antigén teszt esetében a valószínűség igen nagy, IgM pozitivitás esetében viszont a valószínűség ennél kisebb.
 • Arra is szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a koronavírus járvány esetében, orvosi ismereteink folyamatosan alakulnak, frissülnek, Magyarországon ugyanúgy, mint világszerte. Hazánkban is adatgyűjtés, és folyamatos értékelés történik, így az RMC ebben kutató/fejlesztő munkában az ország élvonalával vállvetve vesz részt. Amennyiben az új ismeretek a stratégián változtatást követelnek, azokat az RMC azonnal bevezeti. Továbbá, azt is meg kell érteni, hogy egy negatív lelet (fertőzés nem igazolható) nem jelent védettséget a fertőzéssel szemben, sőt egy bizonyos időablakon belüli megfertőzöttséget sem zár ki. A vírus a közösségben jelen van, a negatív eredménnyel rendelkező személy – ha csak nincs másoktól szigorúan elkülönítve – bármikor megfertőződhet.

 

A pozitív teszt következményei

 • Amennyiben valamelyik teszt eredménye pozitív, azt a laboratórium és az RMC automatikusan jelenti az illetékes hatóság felé, amely a helyzettől és az éppen érvényes szabályozástól függően különféle intézkedéseket (karanténba helyezés stb.) foganatosít.
 • Negatív teszt esetén is lehet az az orvosi tanács, hogy a tünetektől és helyzettől függően komplex algoritmusok szerint ismételt vizsgálatot javaslunk. Ezek nem hatóságilag kötelező ajánlások és további költséget jelentenek.

 

Utánkövetés

 • Pozitív teszt esetén fontos, hogy a beteg gyógyulását kövessük. A jelen helyzetben az RMC telefonos tanácsadást tud felajánlani, azonban a tünetek romlásáról csak akkor szerezhetünk tudomást, ha a beteg (vagy családja) arról bennünket értesít. A monitorozáshoz segédeszközt (oxigén szaturáció mérő) tudunk megvásárlásra felajánlani, de fontos megérteni és még egyszer hangsúlyozni: az értesítés felelőssége a beteget és családját terheli. Amennyiben éjszaka, vasárnap, vagy nyitvatartási időn túl lépne fel rosszabbodás, az Országos Mentőszolgálatot kell hívni.

 

 

TEENDŐK POZITÍV EREDMÉNYŰ COVID TESZT ESETÉN
 • Amennyiben az Ön koronavírus tesztje pozitív lett, kérjük figyelmesen olvassa el az alábbi tájékoztatót! Ha az alábbi információk után is kérdései lennének, kérjük, hívja központunkat a +36 1 392 0505-ös telefonszámon és kérjen belgyógyászati online konzultációt.
 • Az igazolt betegség bejelentésre köteles, a Nemzeti Népegészségügyi Központba az egészségügyi szolgáltató bejelentést tesz a kerületileg illetékes hatóságnál. A pozitivitás a járványügyi helyzet miatt kötelező érvényű intézkedéseket von/vonhat maga után. Kérjük tájékoztassa háziorvosát is a teszt eredményéről!
 • Enyhe tünetek esetén javasoljuk, hogy maradjon otthonában 10 napig minimum és legalább 3 tünetmentes nap teljen el mielőtt közösségbe megy! Fontos a higiénés szabályok (gyakori kézmosás, maszk viselése, távolságtartás) betartása. A család többi tagjától próbáljon meg elszeparálódni.
 • Támogató terápia: pihenés, folyadék fogyasztásának növelése (2-3 liter/nap!) Amennyiben már korábban is szedte a D-vitamint, folytassa annak szedését 3000NE adagban. Amennyiben korábban nem szedte, heti 1x 30.000 NE 8 héten keresztül, a köztes napokon napi 3000 NE szedése javasolt. Torokfájás esetén fertőtlenítő-fájdalomcsillapító cukorka szedése javasolt.
 • Lázcsillapítás 38˙C felett: paracetamollal maximum 2 g/nap. Koronavírus fertőzés esetén lázcsillapításra az NSAID (diclofenac, ibuprofen, naproxen stb.) illetve Algopyrin gyógyszerek helyett a paracetamol tartalmú gyógyszerek szedését javasoljuk. Állapotrosszabbodás esetén telefonos (online) konzultáció javasolt.
 • Kritikus tünetek, nehézlégzés, vagy szapora légzés esetén azonnali kórházi elhelyezés javasolt! A tünetekről az egészségügyi ellátó csak akkor értesül, ha a beteg vagy családja jelzi a problémát. A probléma jelzésének felelőssége így a beteget/családját terheli. Kérjük, késlekedés nélkül hívja háziorvosát vagy az RMC-t, aki értesíti a speciális mentőt a 1824-es telefonszámon.

 

A magas rizikócsoportba tartozó betegek figyelmét külön felhívjuk, hogy azonnal jelezzék, ha állapotromlás lépne fel. Ezen rizikó csoportok:

 • 60 év feletti idősebbek
 • krónikus betegséggel élők, mint például szív- és érrendszeri megbetegedések, cukorbetegség, légzőszervi megbetegedések, rosszindulatú daganatos megbetegedések, máj és-vesebetegségek, kórtól függetlenül, súlyosbíthatják a kórlefolyást.
 • immunszupprimált betegeknél (pl.: immundeficiencia miatt, immunrendszert elnyomó gyógyszeres kezelések, mint pl. szteroid, kemoterápia) szintén magasabb a kockázat

A fenti javaslatainkat a rendelkezésre álló dokumentációra alapoztuk, Önt nem vizsgáltuk meg. Az Ön által választható online tanácsadás során a páciens panaszait meghallgatjuk, az átküldött, illetve rendelkezésre álló leleteket és dokumentációt átvizsgáljuk így személyre szabottan tudunk tanácsot adni!

 

 

Online időpontfoglalás