Kismedencei daganatok miatt végzett radio- és kemoterápia húgyhólyag szövődményeinek ambuláns kezelése | Rózsakert Medical Center

Kismedencei daganatok miatt végzett radio- és kemoterápia húgyhólyag szövődményeinek ambuláns kezelése

Számos kismedencei tumor – méhnyak és méhtest, petefészek, húgyhólyag, prosztata, végbél – kezelése vagy műtét utáni radio- és kemoterápiája során sérül a húgyhólyag és húgycső nyálkahártyájának felszínén lévő glükozaminoglikán (GAG) nyák rétegének védelmi funkciója. Emiatt a vizelet maró, szövet-irritáló hatása a hólyagfájdalom szindrómához hasonló tüneteket eredményezhet: nagy fájdalmakat, gyakori vizelést és sok esetben véres vizeletet is.

E szövődmények kezelésére hatékonynak bizonyul a hólyagfájdalom szindróma kezelésénél alkalmazott eljárás, vagyis a GAG réteget regeneráló oldatok hólyagba fecskendezése, instillációja. A betegek döntő többsége már a második-harmadik kezelés után a panaszok mérséklődését észleli, a véres vizelet egyre ritkábban, kisebb mértékben jelentkezik, majd a negyedik-ötödik kezelés után sok esetben akár teljes panaszmentesség is elérhető.

Radioterápia utáni esetekben feltétlenül szükség van egyre ritkábban adott fenntartó installációs kezelésekre, mivel a szövetek sugárkárosodása tartósan fennálló állapot. Kemoterápiás kezelést követő panaszok kezelésénél a panaszmentesség elérése után megkísérelhető a kezelés leállítása és csak a panaszok kiújulása esetén szükséges fenntartó kezelést kezdeni.

A hólyag-installációkat a húgycső megkímélése és a további fertőzések elkerülése céljából a szabadalmaztatott kíméletes katéter nélküli instillációs eljárással, a speciális fecskendő adapter (Urodapter®) alkalmazásával végezzük. Ezáltal a kezelés kizárja bármiféle mechanikus húgycsősérülés lehetőségét, így az teljesen fájdalmatlanná válik, és lehetővé teszi a húgycső és a hólyagnyálkahártya egyidejű, szimultán kezelését.

A befecskendezést a hólyagfájdalom szindróma kezelésében már jól bevált gyógyszeroldat-keverékkel végezzük, amely koktél Lidocain helyi érzéstelenítőt és az ennek hatékonyságát elősegítő gyulladáscsökkentő szteroid oldatot, valamint a főbb GAG-réteg komponenseket (heparint, hyaluronsavat és chondroitin szulfátot) tartalmaz. Ezen összetevők mindegyike semleges, irritációt nem okoz.

Orvosaink

Dr. Lovász Sándor urológusunk és Dr. Baross Gábor szülész-nőgyógyászunk közösen támogatják az érintett páciensek gyógyulását.

Orvosaink: 
Lovász Sándor

Dr. Lovász Sándor Ph.D.

Hétfő: 
Kedd: 
8:00 - 16:00
Szerda: 
Csütörtök: 
8:00 - 15:00
Péntek: 
Szombat: 

Dr. Baross Gábor

Hétfő: 
Kedd: 
Szerda: 
15:30 - 19:00
Csütörtök: 
Péntek: 
Szombat: