Kanül beültetés | Rózsakert Medical Center

Kanül beültetés

A kanül egy olyan vékony műanyag cső, mely a centrális vénába helyezve lehetővé teszi az infúziók, vérkészítmények biztonságos beadását, illetve a vérvételt.

 

Mi a kanül beültetés célja?

A cél egy olyan állandóan rendelkezésre álló véna biztosítása, melyen keresztül akadálytalanul adhatóak be gyógyszert tartalmazó oldatok, infúziók, vérkészítmények, tápszerek, továbbá alkalmas vérvételre és sejtterápiás beavatkozások elvégzésére is. A centrális vénás kanül egyrészt biztonságot ad, mivel a gyógyszerbeadás lehetősége nem függ attól, vajon sikerül-e szükség esetén egy eret injekció vagy infúzió céljából megszúrni. Másrészt az erős hatású gyógyszereknek a kar vénáira gyakorolt károsító hatása ez által megelőzhető, mivel az infúziók hatóanyaga ilyenkor egy nagy kaliberű „centrális” vénába kerül, ahol azonnal vérrel keveredik.

 

Hogyan történik a beültetés?

A beteg helyi érzéstelenítő injekciót kap, majd a beavatkozást végző orvos a nyak oldalsó részén – más esetben a kulcscsont alatti területen vékony műanyag csövet vezet be a gyűjtőérbe. A kanült varratokkal a bőrhöz rögzítjük, majd speciális kötéssel fedjük. Az eszköz megfelelő helyzetét röntgen vizsgálattal ellenőrzik.

A szövődmények elkerülése érdekében a beültetésnél legtöbb esetben ultrahangos célzást alkalmazunk.