Hólyagfájdalom szindróma önkezelés csomag | Rózsakert Medical Center
Önkatéterezés

Hólyagfájdalom szindróma önkezelés csomag

Az interstitialis cystitis/hólyagfájdalom szindróma leghatékonyabb kezelési formája a húgyhólyag gyógyszeres oldattal történő feltöltése a húgycsövön keresztül. Ez a kezelés hetenkénti hólyagfeltöltést jelent, 4 egymást követő héten, majd utána az állapottól függően egyre ritkábban további kezeléseket. Teljes panaszmentesség esetén is szükség van fenntartó kezelésekre, körülbelül 6-8 hetenként.

Ez rendkívüli anyagi terhet jelent a páciensek számára, amit sokan nem tudnak vállalni. Problémát jelent az is, hogy a Budapesttől távol (esetenként akár külföldön) lakó és dolgozó páciensek rendszeres kezelésre utazásához szabad időt tudjanak teremteni maguknak (sokszor az egész napra szabadságot kell kivenniük).

Megoldást jelenthet a páciens által elvégezhető önkatéterezés és a gyógyszeroldat hólyagba fecskendezése saját kezűleg. A módszer kellően steril, sérülésmentes kivitelezésének elsajátításához orvosi felügyeletre és segítségre van szükség.

 

A csomag tartalma

Háromszor 30 perces oktatás:

  • önkatéterezés és a sajátkezű hólyagkezelés bemutatása, betanítása orvos segítségével
  • sterilitás kérdésének magyarázata
  • szükséges eszközök listájának megbeszélése
  • hólyagkezelés „koktél” összetevőinek beszerzéséhez receptek felírása
  • kérdések megválaszolása az eljárással kapcsolatban

 

Az önkezeléssel a páciens sok időt és kiadást takaríthat meg, a kezelések gyakoriságát állapotától függően optimalizálni tudja, így csökkenhető a túl- és alul kezelések száma is.

A sajátkezű hólyagkezelés elsajátítása nem jelenti a folyamatos megfigyelés, orvosi kontroll szükségességének megszűnését. Az állapotot leíró kérdőívek és a két napos vizelési napló adatainak rendszeres feltöltése a www.holyagfajdalom.hu honlapra továbbiakban is szükséges, de telefonos konzultáció vagy rövid személyes megbeszélés kezelőorvosával elegendő kb. 3 havonként egyszer.