Hólyagfájdalom szindróma kezelése | Rózsakert Medical Center
Hólyagfájdalom szindróma kezelése

Hólyagfájdalom szindróma kezelése

Mi a hólyagfájdalom szindróma?

A hólyagfájdalom szindróma egy rendkívül kellemetlen, gyakran kínzó tünetekkel járó betegség, amelynek diagnosztizálása nem egyszerű feladat. Az orvostudomány mai állása szerint a betegség véglegesen nem meggyógyítható, de korai kezeléssel a panaszok eredményesen csökkenthetők és 4-5 hónap kezelés után akát teljesen tünetmentessé is válhat a beteg. A kezelés minden esetben utógondozást és rendszeres kontrollt igényel, mert a tünetek visszatérése esetén a megismételt kezelés újból eredményes lehet.

 

A betegség az alábbi tünetekkel jár:

  • Igen gyakori vizelés, kis vizeletporciók: napközben akár 50-60 hólyagürítés, az éjszakai órákban is 15-20-szor
  • Hólyagtáji és húgycső- vagy hüvelytáji fájdalmak, melyek a hólyag telítődésére fokozódhatnak
  • Hirtelen, parancsoló vizelési ingerek

A súlyos tünetek rontják az életminőséget, gyakran depresszióhoz, súlyosabb esetben öngyilkossághoz vezethetnek.

A betegség diagnosztizálása a panaszok felvételét követően egy részletes szűrővizsgálat-sorozattal kezdődik. Fontos, hogy a diagnózis felállításához minden, hasonló tünetekkel járó betegség lehetőségét ki kell zárni. Ilyenek lehetnek a gyulladások, bakteriális fertőzések, hólyagkövek és a daganatok.

A hólyagfájdalom-szindróma kialakulásának oka egyelőre nem ismert, de a tünetegyüttest  sikerült azonosítani. A fájdalom oka, hogy a hólyag felszínét bevonó, védő nyákréteg áteresztővé válik, ezért a vizeletben lévő salakanyagok irritálják a hólyag falát. Ahol sérült a nyákréteg, egyúttal elszaporodnak a fájdalomérzékelő receptorok, így keletkezik a panaszokat domináló maró, égető fájdalomérzés, amely csökkenti a vizelettartási képességet.

 

A hólyagfájdalom szindróma kezelése

Az innovatív orvostudományi módszereknek köszönhetően a tünetek enyhítésére több megoldás is kínálkozik.

  • A betegség korai szakaszában megfelelő étrenddel, például kálium-mentes diétával, illetve koffein és alkohol elhagyásával, valamint a vizeletet savanyító ételek, gyümölcslevek elkerülésével enyhíthetők a panaszok.
  • Súlyosabb esetekben orvosi beavatkozásra, kezelésre van szükség. Leghatásosabb a helyi (hólyagba fecskendezett) gyógyszeres kezelés a sérült nyálkaréteg helyi pótlására, így enyhíthető a gyulladás és csökkennek a panaszok. Ez csak átmeneti megoldás és a tünetek rövid időn belül újra jelentkezhetnek.
  • Tartósabb eredményt biztosít a hólyag nyálkahártyája beteg területeinek leégetése, aminek során az itt lévő, felszaporodott fájdalom érzékelő receptorok is elpusztulnak, így a fájdalmak akár azonnal megszűnhetnek.  Ezt egynapos endoszkópos sebészeti műtét keretében végezzük, majd egyre ritkulóan még gyógyszeres hólyagfeltöltésekre is szükség van.
  • Mivel mai ismereteink szerint végleges és teljes gyógyulást nem tudunk elérni, fenntartó kezelésként 6-8 hetenként egy-egy hólyagfeltöltéssel tudjuk az elért panaszmentességet akár hosszú éveken át is állandósítani.
  • Megoldást jelenthet a hosszan tartó utókezelések terheinek, költségeinek csökkentésére a betegek által otthonukban végzett önkatéterezés és a hólyag gyógyszeres önkezelése. Ennek elsajátításához nyújt segítséget az RMC újonnan beindított oktató program szolgáltatása. Tovább>>

Orvosaink: 
Lovász Sándor

Dr. Lovász Sándor Ph.D.

Hétfő: 
Kedd: 
8:00 - 16:00
Szerda: 
Csütörtök: 
8:00 - 15:00
Péntek: 
Szombat: