Az RMC a MedLife csoport tagja lett

A Rózsakert Medical Center Közép-Kelet-Európa leggyorsabban fejlődő magánegészségügyi hálózatának tagja lett.

Budapest, 2019. január 30. A Rózsakert Medical Centert üzemeltető RMC Property Kft. 51%-át megvásárolta a MedLife SA, Románia legnagyobb egészségügyi szolgáltató csoportja. A Rózsakert Medical Center ezzel Közép- és Kelet-Európa leggyorsabban fejlődő magánegészségügyi hálózatának tagjává lépett elő. A befektetés jelentős fejlesztéseket, országos terjeszkedést és a szolgáltatási portfolió további bővülését jelenti. Így a fúzió legnagyobb nyertesei a Rózsakert Medical Center jelenlegi és leendő páciensei lesznek.

 

A Rózsakert Medical Centert 2001-ben dr. Csermely Gyula szülész-nőgyógyász alapította, aki ezt megelőzően a Telki magánkórház első igazgatója volt. A Rózsakert Bevásárlóközpontban egy rendelőt bérelt, ahol kezdetben a saját pácienseit látta el, majd eldöntötte, hogy szeretne olyan magánklinikát létrehozni, ahol emberközpontú, modern, a nemzetközi irányelveknek megfelelő medicinán alapuló ellátást nyújthat a pácienseknek. Ennek érdekében az Amerikai Egyesült Államokból hazatelepülő orvosokat vont be partnerként, akikkel együtt 18 év alatt egy ezer négyzetméteres járóbetegellátó központot és egynapos sebészeti központot építettek fel. Mára 100 orvos dolgozik itt, lefedve a teljes járóbetegellátást és egy közel ekkora csapat, amely az ellátást támogatja.  A Rózsakert Medical Center évi 40 ezer pácienst lát el és 1,3 milliárd forintos forgalmat ért el a 2017-es évben.

Az RMC a kezdetektől egyet jelent a minőségi betegellátással. Az intézmény alapításakor egy új típusú egészségügyi ellátás hazai megteremtését tűzte ki célul. Innovatív és emberközpontú medicinát, ahol az orvos és a páciens partnerként együtt dolgozik a páciens egészsége érdekében. Ez a gondolat merőben újszerű volt a 2000-es évek elején és nagy áttörést hozott a hazai egészségügyi ellátásban. Az elmúlt közel két évtizedben az RMC saját sikeréből építkező vállalatként érte el, hogy hazánk egyik vezető egészségügyi intézménye. Fejlődése dinamikus és töretlen volt az elmúlt években és mindvégig meg tudta tartani a legmagasabb szakmai színvonalat. A forgalom és a páciensek elégedettsége mellett független auditon is megmérettette magát, és elsőként nyerte el a Minősített Magánegészségügyi Szolgáltató védjegyet. Mindez annak a magas orvosi szaktudással párosuló emberközpontú szemléletnek köszönhető, amely nem egyszerűen jó, hanem a legjobb egészségügyi szolgáltatást kívánja nyújtani a pácienseknek.

 

Dr. Csermely Gyula úgy fogalmazott: „Amikor a rendszerváltás utáni időszakban elkezdtem gondolkodni, mit szeretnék, rájöttem, hogy a hagyományos keretek között nem nagyon tudom azokat az elveket képviselni, amit igazán szeretnék a betegeimnek. Az út, amin járni akartam egy emberközpontú, abszolút magas színvonalú ellátáshoz vezetett.  Úgy döntöttem ezért nem külföldre költözöm, ahogy sokan, hanem itthon teremtem meg. Nagy szerencse, hogy a 2000-es évek elején megtaláltam azokat a partnereket, akik ugyanúgy gondolkodnak, mint én.  Többségük az USA-ból, vagy Nyugat-Európából tért haza. Így egy nyelvet beszéltünk és létrehoztuk ezt az intézményt, amire nagyon büszke vagyok. Nem egy üzleti vállalkozást jelent számunkra az RMC. A munkahelyünk, a szellemi műhelyünk, ahol az orvosaink megvalósíthatják szakmai álmaikat és a teljes stáb azon dolgozik, hogy az orvosi munkát támogassa, megkönnyítse, így az orvos totálisan a páciens ellátására tud koncentrálni. Egy kivételes csapat dolgozik az RMC-ben, ahol minden egyes munkatársunknak az a célja, hogy a legmagasabb színvonalon dolgozzon és lássuk el a pácienseinket, mindezt egy nagyon jó munkahelyi légkörben.”

A Rózsakert Medical Centert üzemeltető RMC Property Kft. 100 százalékos tulajdonosai eddig dr. Csermely Gyula szülész-nőgyógyász, magzati ultrahang specialista mellett, dr. Bodnár Eszter belgyógyász, dr. Elekes Tibor klinikai genetikus, dr. Jókay Kinga gyermekgyógyász, dr. Gudor Orsolya gyermekgyógyász, dr. Bodó Imre hematológus, dr. Hirschberg Andor fül-orr-gégész, audiológus és Benkő Vilmos közgazdász voltak. A tulajdonos orvosok az RMC vezető orvosai, akik saját munkájukkal és a szemléletükkel biztosítják a mindennapokban az RMC ellátás minőségét. 

Dr. Csermely Gyula elmondta, hogy ők is tapasztalták, az egészségügyi piacon fellendülés van, egyre több a felvásárlás, ami nagyon pozitív, hiszen a szektor fejlődése mindannyiunk érdeke. „Az RMC-t is több befektető kereste fel, hogy megvásárolja. A tulajdonosok azonban nem szerettek volna pénzügyi befektetőkkel érdemi tárgyalást folytatni, hiszen az egész RMC-modell másról szól. Az RMC tulajdonosai szakmai alapon irányítják az intézményt, ahol a legmagasabb színvonalú medicina volt az elsődleges cél, és nem a profit maximalizálása.”

A MedLife csoport meghívta a Rózsakert Medical Center tulajdonosait, hogy nézzék meg, hogyan működik a hálózat Romániában, és ők a saját értékrendjéhez illeszkedő, nagyon sikeres vállalkozást láttak. „Dr. Bodnár Eszterrel ketten mentünk Romániába, aki orvos igazgatóként is partnerem volt az RMC első tíz évében és jelenleg a belgyógyászati profilunk vezetője. Őszintén lenyűgözött minket, amit láttunk, egyben nagyon otthonosan éreztük egyből magunkat, hiszen nemzetközi színvonalú csúcsmedicinát láthattunk, óriási méretben, ami rendkívül jól szervezett volt. Úgy jöttünk haza, hogy bár nem gondolkodtunk eladásban, de ez az a csapat, akikkel szívesen folytatnánk a történetünket.”

Így indult el a tárgyalás-sorozat, amely sikeresen zárult és a felek aláírták a szerződést. A megállapodás értelmében az RMC Property Kft. 51 százalékát adták el a tulajdonosok a MedLife LA-nak és a 49 százaléka a korábbi tulajdonosoknál marad. A stratégiai cél további akvizíciókkal a bővülés és az intenzív növekedés. A cégcsoport igazgatója dr. Csermely Gyula, aki személyében is garancia arra, hogy az RMC további növekedése során megmaradnak azon alapértékek, amelyekre építkezve létrehozta 2001-ben a rendelőt és mindezek ápolása és fejlesztése továbbra az RMC jövője.

 

Dr. Csermely Gyula kiemelte: „A most megvalósuló befektetés sem csupán üzlet, hanem egy olyan tőkeerős szakmai partner bevonása, amely hozzánk hasonló szemléletet képvisel. Ugyanazon az úton megyünk tovább, mint eddig és célunk egy nagyon sikeres hálózat felépítése.”

A folytonosságot ebből a szempontból nem csak az garantálja, hogy a Rózsakert Medical Center 49%-a hazai alapító tulajdonosoknál marad, hanem az is, hogy a szakmai befektetők ugyanezzel a szemlélettel építették a Medlife csoportot. Az új tulajdonosi szerkezetben a felek együtt dolgoznak azon, hogy Magyarországon minél nagyobb körben tegyék elérhetővé a legmagasabb színvonalú magánegészségügyi ellátást.

Mihai Marcu, a MedLife csoport vezérigazgatója és elnöke.

Mihai Marcu, a MedLife csoport vezérigazgatója és elnöke elmondta: "Ez az első alkalom, hogy román magánegészségügyi vállalat az országhatáron kívülre lép, és büszkék vagyunk arra, hogy Románia vezető magánegészségügy szolgáltatójaként a MedLife teszi meg ezt a lépést. Magyarország vonzó és növekvő magánegészségügyi piaccal rendelkezik. Úgy gondolom, hogy a növekedés tekintetében szerzett felkészültségünk, valamint a csoportunkba integrált vállalatok részvényeseivel meglévő jó kapcsolatunk révén szilárd és hosszú távú partnerséget alakíthatunk ki. A magyarországi orvoscsapat nagyon értékes, hiszek abban, hogy együtt még tovább fogjuk erősíteni a MedLife hálózatát annak érdekében, hogy magas színvonalú egészségügyi szolgáltatásokat nyújtsunk pácienseinknek mind Romániában, mind Magyarországon. Erre a befektetésre első körben 4-5 millió eurót különítettünk el, a következő időszakban pedig további expanziós lehetőségeket fogunk vizsgálni. Európának szüksége van a határokon átívelő vállalkozásokra, eddig azonban kevés vállalat érte el ezt, különösen a gyógyászat komplex területen, ahol klinikákat, képalkotó diagnosztikával foglalkozó intézményeket, laboratóriumokat és kórházakat kell egy tető alá hozni. Most lehetőségünk van arra, hogy sikeres példát mutassunk, Magyarország és Románia a magánegészségügy terén a regionális együttműködés úttörője lehet.”

 

MedLife

A MedLife Románia legnagyobb, a közép-, és kelet-európai régió egyik legnagyobb magánegészségügyi szolgáltatója. Romániai hálózata 5 millió egyedi felhasználóval rendelkezik, vagyis minden negyedik romániai ember járt már a MedLife intézményeiben. Naponta összesen 14-16 ezer beteg látogatja az intézményeiket, amelyek között a kisebb magánrendelőktől, a diagnosztikai laborokon át a szakosodott kórházakig a teljes egészségügyi spektrum megtalálható. A tőzsdén prémium kategóriában jegyzett MedLife számára a magas színvonalú szolgáltatást nyújtó klinikák hozták el az áttörést. Mára 20 jelentős klinikával rendelkezik a csoport Romániában, ezzel a MedLife bír a legnagyobb infrastruktúrával a magánszolgáltatói piacon. A Rózsakert Medical Center többségi tulajdonának megvásárlása a régiós terjeszkedés első lépcsőjét jelenti a cégcsoport számára.

A MedLife alapítója és igazgatótanácsának elnöke Mihai Marcu, aki 1996 óta építi a magánegészségügyi szolgáltatót. Az 1970-ben született Mihai Marcu 1995-ben végzett a Bukaresti Egyetem Matematika és Számítástudományi Karán. A MedLife előtt a román bankszektorban dolgozott vezető pozíciókban.

 

Mihai Marcu, az alapító

Mihai Marcu a MedLife igazgatótanácsának elnöke és a tőzsdén jegyzett társaság vezérigazgatója. A legnagyobb romániai magánegészségügyi szolgáltatót 1996-ban alapította a család, testvére Nicolae Marcu 2016 óta tagja az igazgatótanácsnak. A 2017-es éves jelentés szerint Mihai 21%-os részesedéssel rendelkezett a cégben, testvére Nicolae 15%-os, míg édesanyjuk Cristescu Mihaela szintén 15%-os tulajdonos volt az akkori adatok szerint.

 

Óriási köszönettel tartozunk a Deloitte jogász csapatának is, hiszen profi munkájuk nélkül nem valósulhatott volna meg mindez.