Magas vérnyomás – ne veszélyeztessük magunkat!

magyar
Dr. Vernes Réka, belgyógyász szakorvos

A magas vérnyomás tipikusan olyan állapot, amellyel sokan nem hajlandóak foglalkozni, amíg tüneteket nem produkál. Megnyugtató, hogy „nem vagyok még öreg”, vagy „ a súlyom kb. rendben van”, pedig ezek ugyan fontos szempontok, de még nem tesznek minket védetté. Fontos látni, hogy mekkora veszélynek tesszük ki magunkat, ha nem fordítunk figyelmet arra, hogy időnként megnézessük a vérnyomásunkat, és ha magas, akkor nem foglalkozunk vele.

Dr. Vernes Réka, a Rózsakert Medical Center belgyógyász szakorvosa mai bejegyzésünkben segít tisztázni néhány alapvető tényt a vérnyomás magas értékeivel, és annak káros hatásaival kapcsolatban.

A magas vérnyomást alattomos és lassú gyilkosként is szokás emlegetni. Pedig nagyon könnyen diagnosztizálható és gyógyszeresen jól karbantartható betegségről beszélünk. Meglepő, de a magas vérnyomás bárkinél előfordulhat, gyereknél, felnőttnél egyaránt. A hipertónia hátterében különböző okok állhatnak, bár a legtöbb esetben az igazi okot nem ismerjük (primer v. esszenciális hipertónia). Ami bizonyos, hogy felnőtt korban az emelkedő életkor illetve az erek rugalmasságának csökkenése már önmagában előidéző tényező. Előfordul, hogy a magas vérnyomás egy másik betegség következménye (secunder, vagy másodlagos hipertónia), így az eredeti betegség kezelésével vagy megszüntetésével csökken vagy megszűnik maga a hipertónia is. 

Komoly szövődményekkel is járhat a kórkép, mivel az egész testünket, szerveinket behálózó vérerek a vér megemelkedett nyomása következtében károsodnak. Nem megfelelő így a szervek oxigén és tápanyag ellátása, ez pedig szervműködési zavarokat okoz. A szívet ellátó erek, az ún. koszorú erek károsodása például hozzájárul a coronária betegség és végső soron a szívinfarktus, a szívelégtelenség kialakulásához. A magas vérnyomás az agyhoz futó erek károsodásával agyi keringészavart okoz, agyi funkciózavarok és hosszú távon akár memória problémák jelentkezhetnek, sőt agyvérzés is kialakulhat. A szemben, a vesében, vagy a nemi szervekben futó erek károsodása ugyancsak magában hordozza a szervfunkciók károsodását. 

A vérnyomást két értékkel jellemezzük, a felső (sistolés) érték az a nyomás, ami az erekben keletkezik a szív összehúzódásakor (pl. 120 Hgmm), a diasztolés, alsó érték pedig, ami az erekben a szív elernyedésekor keletkezik két ütés között (pl. 80 Hgmm). Felnőttek esetén az ideális érték 120/80 Hgmm körüli. 

Akinél a vérnyomás érték 130/90 (pre-hipertensio), ott már nagy az esély a későbbi magas vérnyomás kialakulására, sőt már ez az állapot is növeli az érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Az egyes stádiumú magas vérnyomás betegségben a vérnyomás 140-160/90-100 között van. Kettes stádiumú magas vérnyomás esetén a vérnyomásértékek 160/100 Hgmm felettiek. 

A magas vérnyomás tehát mindenkit érinthet, komoly veszélyeket tartogat, de könnyen karban lehet tartani. Ezért szeretnénk mindenkit bátorítani arra, hogy foglalkozzon egészségével, ellenőriztesse rendszeresen vérnyomását, és ha magas, forduljon szakemberhez.

Image: 
Magas vérnyomás – ne veszélyeztessük magunkat!